NEHAMER NA ČELU OVP: Dobio 100 posto glasova i sprečio Kurca da "ukrade šou"
Foto: AP / Geert Vanden Wijngaert / Pool

austrija

NEHAMER NA ČELU OVP: Dobio 100 posto glasova i sprečio Kurca da "ukrade šou"

Austrija -

Austrijski kancelar Karl Nehamer i zvanično je, na skupštini Narodne partije Austrije (OVP), izabran za lidera stranke i to sa 100 odsto glasova.

"Od 524 delegata 524 je glasalo za Nehamera. To je 100 odsto“, saopštio je guverner pokrajine Tirol Ginter Plater rezultat glasanja.

OVP je u Gracu održala 40.skupštinu partije, kako bi zvanično izabrala naslednika Sebastijana Kurca, koji se krajem prošle godine povukao potpuno iz politike.

Nehamer je postigao istorijski rezultat, jer niko nije očekivao da će dobiti 100 odsto glasova, prenose mediji pisanje Tanjuga.

Naime, pred skupštinu pojavile su se brojne glasine da bi Kurc mogao da se vrati na političku scenu i preuzme liderstvo u stranci od Nehamera zbog loših rezultata u istraživanjima javnog mnjenja, u kojima je OVP sa 23 odsto glasova pala na drugo mesto iza opozicione Socijaldemokratske partije (SPO).

Da bi izbegli da Kurc, koji je održao govor na skupštini, dobije mogućnost da ukrade "šou“ Nehameru, na binu je nekadašnji lider OVP morao da izađe sa ranijim šefom stranke Volfgangom Šiselom.

Kurc se zahvalio za "prelepo vreme provedeno u politici“, a Šisel je poručio da OVP mora ponovo naučiti da se bori.

Nehamer je održao jednočasovni govor u kojem je napadao SPO.

"Opozicija se bori svim sredstvima, često i udarcima ispod kaiša, jer ne uspeva da to čini oči u oči“, rekao je on.

Istakao je da samo OVP može rešiti krizu u kojoj se nalazi zemlja.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track