PRVI SLUČAJ MAJMUNSKIH BOGINJA ZABELEŽEN U AUSTRIJI Reč je o muškarcu, primljen je u bolnicu
Foto: Pavlo Gonchar / Zuma Press / Profimedia

potvrda iz beča

PRVI SLUČAJ MAJMUNSKIH BOGINJA ZABELEŽEN U AUSTRIJI Reč je o muškarcu, primljen je u bolnicu

Austrija -

Austrija je zabeležila prvi slučaj majmunskih boginja, objavile su zdravstvene vlasti u Beču, a prenosi Rojters.

- Potvrđujemo da imamo prvi slučaj obolelog od majmunskih boginja. Reč je o muškom pacijentu koji je pozitivan na virus, a s obzirom na njegove simptome može se sa sigurnošću pretpostaviti da se radi o majmunskim boginjama. U nedelju je prevezen u bolnicu, a imao je temperaturu i lezije.

Inače, BBC je tokom vikenda pisao da je više od 80 slučajeva majmunskih boginja potvrđeno u najmanje 12 zemalja.

Svetska zdravstvena organizacija održala je vanredan sastanak u petak o nedavnom izbijanju majmunskih boginja, virusne infekcija koja je češća u zapadnoj i centralnoj Africi, nakon što je u Evropi zabeleženo više od 100 potvrđenih ili mogućih slučajeva.

Nemačka je to opisala najvećom epidemijom u Evropi do sada, a slučajevi su prijavljeni u najmanje devet evropskih zemalja - Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Španiji, Švedskoj i Velikoj Britaniji, kao i u SAD, Kanadi i Australiji.

Španija je u petak potvrdila 23 nova slučaja, uglavnom u madridskoj regiji gde je regionalna vlada zatvorila saunu koja je povezana sa većinom zaraza. U Španiji je zaraženo ukupno 30 osoba.

Susedni Portugal u petak je potvrdio devet novih zaraza, a ukupno imaju 23. Bolnica u Izraelu leči muškarca u 30-im koji pokazuje simptome te bolesti. Nedavno je stigao iz zapadne Evrope.

SZO je upozorio da će se verovatno potvrditi još zaraza.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track