DRASTIČNA POSKUPLJENJA U AUSTRIJI Austrija uvodi veliki paket pomoći u borbi protiv inflacije
Foto: Shutterstock

ekonomija

DRASTIČNA POSKUPLJENJA U AUSTRIJI Austrija uvodi veliki paket pomoći u borbi protiv inflacije

Austrija -

Vlada Austrije uvela je u utorak paket pomoći vredan 28 milijardi evra (29,3 milijarde dolara) u borbi protiv inflacije.

Kancelar Karl Nehamer nazvao je ovaj potez "istorijskim korakom" koji će biti imperativ za najugroženije, prenosi Dojče vele.

Inflacija u evrozoni trenutno iznosi 8,1 odsto, a stručnjaci upozoravaju da bi mogla da ostane tako visoka još neko vreme.

Da bi pomoć bila pružena onima koji su najteže pogođeni skokom cena goriva i robe široke potrošnje, paket uključuje jednokratne uplate i izmene poreskog zakona tako da se isplate poreza prilagođavaju inflaciji.

Jednokratne isplate su predviđena za sve stanovnike i dostićiće 1.000 evra. Druga mera bi od 2023. povezala isplate socijalnih usluga sa stopom inflacije.

Plaćanje kroz povećanje poreza

Zakonodavci se nadaju da će ubrzati još jedan set jednokratnih isplata od 300 evra pojedincima i porodicama sa niskim primanjima, nezaposlenima i penzionerima.

Novi propisi će biti na snazi najmanje do 2026. godine, rekao je ministar finansija Magnus Bruner.

Vlada, koalicija između konzervativne Austrijske narodne partije (OVP) i Zelene stranke, planira da finansira paket kroz ciljano povećanje prihoda.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja