AUSTRIJA DONELA ODLUKU: Počinju provere na graničnim prelazima sa Slovačkom zbog migranata! Cilj zaustaviti trgovce ljudima
Foto: EPA

prvi put posle pandemije

AUSTRIJA DONELA ODLUKU: Počinju provere na graničnim prelazima sa Slovačkom zbog migranata! Cilj zaustaviti trgovce ljudima

Austrija -

Austrija je danas saopštila da će od ponoći početi provere na svojim graničnim prelazima sa Slovačkom, nakon slične odluke Češke, sa ciljem da spreči ulazak migranata.

Austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su granične kontrole odgovor na raniju najavu Češke i da im je cilj da osiguraju da trgovci ljudima ne koriste Austriju kao alternativu.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner izjavio je da "moramo da reagujemo pre nego što reaguju šverceri".

Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je danas da će se sledeće nedelje sastati sa predsednikom Mađarske Viktorom Orbanom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi razgovarali o pitanju migracija.

"Države to ne rade zbog sebe, već da se bore protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja i da smanje pritisak sa granica", rekao je Nehamer u Beču Austrija, Češka i Slovačka pripadaju bezviznoj šengenskoj zoni Evropske unije u kojoj ljudi mogu normalno da prelaze granice bez provere.

Međutim, privremene granične kontrole su više puta ponovo uspostavljane u prošlosti, bilo da bi se sprečilo širenje koronavirusa u prvim danima pandemije ili da bi se sprečilo da migranti udju ilegalno.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track