HAOS NA PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI OEBS U BEČU: Ukrajinci i Litvanci zbog Rusa napustili zasedanje! Austrijanci im izdali vize
Foto: Shutterstock

deoba

HAOS NA PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI OEBS U BEČU: Ukrajinci i Litvanci zbog Rusa napustili zasedanje! Austrijanci im izdali vize

Austrija -

Parlamentarna skupština Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) počela je danas sa radom bez prisustva delegacije Ukrajine, koja je prisustvo poslanika iz Rusije nazvala uvredom, prenosi AP.

Dvodnevni sastanak parlamenta, koji se podudara sa godišnjicom ruske invazije na Ukrajinu, potpuno je zasenila kontroverza zbog prisustva delegacije iz Rusije, čijim poslanicima je Austrija odobrila vize, uprkos sankcijama Evropske unije i protivljenju 20 država, među kojima su Velika Britanija, Francuska i Kanada.

Austrijanci tvrde da, kao domaćini, imaju obavezu odobravanja viza svim predstavnicima iz svih država članica OEBS.

Ukrajina je najavila da neće prisustvovati tom sastanku, kao i Litvanija.

Predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka rekao je da je dužnost poslanika da "ne zalupe vrata diplomatiji" i da OEBS sa svojim inkluzivnim pristupom i sveobuhvatnim bezbednosnim konceptom može i mora biti deo rešenja za ovaj konflikt.

Predsednica Parlamentarne skupštine OEBS Margareta Cederfelt rekla je, na otvaranju zasedanja, da ima simpatija prema činjenici da je nekima nepodnošljivo da sede u istoj prostoriji sa agresorima.

Slovački delegat je pročitao izjavu ukrajinske delegacije u kojoj se navodi da je "prisustvo ratnih huškača u Beču uvreda za sve što OEBS predstavlja".

Oni nisu za iskreni dijalog ili saradnju. Ovde su da šire svoju propagandu i ovde su da pokušaju i opravdaju ratne zločine koje su počinili i oskrnavili principe međunarodnog prava i pristojnosti, navodi se u tekstu ukrajinske delegacije.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track