(FOTO, VIDEO) TOKSIČNE ALGE PREKRILE FLORIDU: Smrad neopisiv, životinje u opasnosti
Foto: AP

Proglašeno vanredno stanje

(FOTO, VIDEO) TOKSIČNE ALGE PREKRILE FLORIDU: Smrad neopisiv, životinje u opasnosti

Planeta -

Poznata po tirkiznoj boji mora, Florida se ovih dana suočava sa velikim problemom.

Proglašeno je vanredno stanje zbog zeleno-plavih algi koje su preplavile obale i plaže. Čitava obala prekrivena je svojevrsnom toksičnom masom koja može da izazove osip na koži, a pitanje je kakva će biti sudbina morskog, odnosno, okeanskog sveta.

Foto: AP
Foto: AP

"Guste su kao gvakamoli. I sve smrdi", rekla je Gabrijela Feraro, portparolka okruga Martin.

Meštani krive i vlasti koje su ispumpavale vodu punu algi iz jezera Okičobi. Navodi se da je to moralo biti učinjeno kako bi se oslobodio pritisak na stari nasip jezera i sprečile poplave Alge su kontaminirale vode nizvodno.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Samim tim, ugrožena je naredna turistička sezona, a mali preduzetnici kojiod toga žive oštro su protestovali protiv okružne vlasti.

Cvetanje algi izazvano je visokim temperaturama, jakim kišama i vodom koja je bogata hranljivim materijama. Slična kriza se dogodila 2005. godine, ali ne u ovolikom obimu. Uzorci algi uzeti prošlog meseca pokazali su da u njima ima 20 puta više toksina nego što propisuje Svetrska zdravstvena organizacija.

"Smrad je toliki da vas tera na povraćanje. Crvene su nam oči i svrbi nas grlo. Čak smrdi i u kancelarijama. Pravi užas", rekla je jedna meštanka okruga Martin.

Drugi sugrađani se žale na osip. Nadležne službe su apelovale na građane da se klone ovakvih obojenih voda i da in ne koriste za zalivanje travnjaka. Takođe, upozorili su da su povraćanje i disajni problemi mogući simptomi u ovakvoj vanrednoj situaciji.

U opasnosti su i sisari koji žive u ovoj oblasti, poput lamantina, ali drugi živi svet, ponajviše kornjače. Južna Florida je prožeta kanalima i veštačkim jezerima, tako da se problem sa algama proširio po čitavoj oblasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track