RATUJU IZ  HOTELA S 5 ZVEZDICA: Teroristi ISIL uživaju u luksuzu a narod im umire od gladi
Foto: Siriahr.com

Teror islamista na severu Iraka i Sirije

RATUJU IZ HOTELA S 5 ZVEZDICA: Teroristi ISIL uživaju u luksuzu a narod im umire od gladi

Planeta -
Prema informacijama koje dolaze iz Rakke, sve je veći jaz između njeinih stanovnika koji su siromašni i džihadista, ISIL-ovaca, koji žive u čistom luksuzu. Siromašni građani Rakke gladuju, a islamisti jedu u hotelima s pet zvezdica

Otkada su osnovali samoproglašenu Islamsku državu na prostoru severnog Iraka i Sirije, grad Rakka postao je prestonica islamskih fanatika.Prema informacijama koje dolaze iz Rakke, sve je veći jaz između njeinih stanovnika koji su siromašni i džihadista, ISIL-ovaca, koji žive u čistom luksuzu. Siromašni građani Rakke gladuju, a islamisti jedu u hotelima s pet zvezdica, piše Daily Mail.O tome svedoče i fotografije na kojima se kako džihadisti plivaju u bazenu na krovu luksuznog hotela. ISIS-ovci sami objavljuju fotografije svog luksuznog života na društvenim mrežama kako bi privukli dobrovoljce za Zapada.S druge strane, stanovnici preživljavaju zahvaljujući bogatijim sugrađanima koji su otvorili narodne kuhinje. Bolnice su zatvorene, a lekari su otišli pa bolesni odlaze na lečenje u Tursku, no mnogi od njih putem umiru.

Jedan je muškarac, koji se predstavio lažnim imenom Abu Ibrahim al-Rkavi rekao je za CBC:

“Čim su džihadisti stigli, postali su elitna zajednica. Dobili su lepe kuće, luksuzne automobile i veliku platu svaki mesec. Mnogo ih je i ranjeno u borbama, a dok po njih dolaze kamioni koji ih odvoze na lečenje, civile ostavljaju da leže ranjeni”.Stižu i informacije kako ISIL-ovci na silu odvode dečake od 14 i 15 godina od njihovih porodica i u kampovima ih obučavaju za borbu.Sirijski ured za ljudska prava u Londonu tvrdi kako između građana Rakke i islamističkih boraca jačaju nemiri.Ljudi su ogorčeni i strogom primenom šerijata po kome se kažnjava i najmanje prekršaj kao što je pušenje cigareta, dok s druge strane islamističke patrole ‘žmire’ na švercere hrane i goriva koji stalno dižu cene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja