SIJARTO: Milanoviću, Srbe i Mađare ostavi na miru!
Foto: Fonet

Zaoštravanje odnosa u regionu

SIJARTO: Milanoviću, Srbe i Mađare ostavi na miru!

Planeta -
Šef mađarske diplomatije poručio je hrvatskom premijeru da svoju predizbornu kampanju vodi unutar Hrvatske

BUDIMPEŠTA - Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto poručio je sinoć hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću da ostavi i Srbe i Mađare na miru, da vlade Srbije i Mađarske nikada nisu imale dogovor oko smera u kojem će se kretati migranti, te da svoju predizbornu kampanju vodi unutar Hrvatske.

"“Razumem da je u Hrvatskoj već počela predizborna kampanja, pa imam samo jedan zahtev hrvatskom premijeru, a to je da nas ostavi na miru. I Srbe i Mađare po tom pitanju. Mi nećemo da glasamo na hrvatskim izborima i nas ne mora da uverava u bilo šta, već neka predizbornu kampanju vodi unutar granica Hrvatske"”, rekao je Sijarto.

Zoran Milanović, Foto: AP
Zoran Milanović, Foto: AP

Upitan da li su tačne optužbe Milanovića da Mađarska i Srbija imaju dogovor da usmeravaju migrante u Hrvatsku, Sijarto tvrdi da Mađari nikada nisu imali konsultacije o tome u kom smeru će migranti iz Srbije ići.

"“Nikada nismo imali dogovor sa Vladom Srbije oko rute migranata. Niti bilo šta vezano za Hrvatsku. Zašto bismo to radili? Kad se sretnemo sa članovima Vlade Srbije ili premijerom Aleksandrom Vučićem, pričamo o našoj saradnji a ne o Hrvatsko, zašto bismo?!"”, rekao je Sijarto.

On je istakao da je ultimatum koji je Hrvatska postavila srpskim vlastima, da ako ne pošalju migrante u Mađarsku, Hrvatska neće da otvori granične prelaze, apsolutno protiv evropskih vrednosti, solidarnosti i ponašanja. Na pitanje da li bi Hrvatska zbog toga mogla da bude kažnjena od EU, on je odgovorio:

"Oni se ne ponašaju u skladu sa EU pravilima, sa Dablinskim pravilima. Hrvatska i ne registruje migrante koji ulaze na njihovu teritoriju, i ne ponašaju se u skladu sa međunarodnim konvencijama, prema kojima bi EU trebalo da tretira migrante. Oni ih samo dostave Mađarskoj”", poručio je Sijarto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja