U VRHU VLASTI: Sestra Kim Džong-una ipak na visokoj partijskoj funkciji
Foto: Printskrin Yt I Rojters

Nov izdanak dinastije Kim

U VRHU VLASTI: Sestra Kim Džong-una ipak na visokoj partijskoj funkciji

Planeta -
Pjongjang prvi put objavio da je Kim Jo-džong (26) postavljena na mesto pomoćnika direktora u Radničkoj partiji Koreje

SEUL - Severna Koreja prvi put je saopštila da je mlađa sestra lidera Kim Džong-una postavljena na visoku partijsku funkciju u odeljanju Centralnog komiteta Radničke partije.

Prema severnokorejskih pisanju medija, Kim Jo-džong ima 26 godina i obavljaće funkciju pomočnika direktora u Radničkoj partiji Koreje.

Ona se prvi put se u javnosti pojavila u decembru 2011. godine, na sahrani svog oca, Kim Džong-ila, kog je nasledio njen brat i aktuelni lider Kim Džong-un. Školovala se u Švajcarskoj. Kim Jo-džong je u više navrata bila sa svojim bratom na zvaničnim događajima, a tokom putovanja "po terenu" severnokorejski lider dao joj je više "tehničkih saveta", vezanih za industriju, školstvo, poljoprivredu i vojsku.

Porodica Kim , sa obeležjima komunističke dinastije, na čelu je Severne Koreje od rata sa Južnom Korejom (1950-1953). Prošle i ove godine došlo je do "čistke" u okviru porodičnog klana. Ujak lidera, koji je smatran za drugog po značaju funkcionera u Pjongjangu,optužen je za izdaju i streljan, a tetka lidera,takođe na visokoj funkcije, je nestala i o njenoj sudbini se ne saopštava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja