(VIDEO) KRVAVA GODIŠNJICA: 13. godina od terorističkih napada na SAD koji su promenili svet
Foto: AP

11. septembar

(VIDEO) KRVAVA GODIŠNJICA: 13. godina od terorističkih napada na SAD koji su promenili svet

Planeta -
Ne možemo da izbrišemo svaki trag zla u svetu i male grupe ubica mogu da nanesu veliku štetu; to je bio slučaj pre 11. septembra i to je istina i danas, kaže predsednik SAD Barak Obama

NJUJORK - Sjedinjene Američke Države danas obeležavaju 13 godina od terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001, u kojima je poginulo 2.977 ljudi.

Ceremonija obeležavanja godišnjice tog tragičnog događaja i ove godine biće održana na mestu gde su nekad stajale čuvene kule "bliznakinje", danas Memorijalnom centru poznatom kao "graund ziro" (nulta tačka).

Predsednik SAD Barak Obama rekao je u obraćanju naciji dan uoči 13. godišnjice da "mi ne možemo da izbrišemo svaki trag zla u svetu i male grupe ubica imaju kapacitet da (svetu) nanesu veliku štetu. To je bio slučaj pre 11. septembra i to je istina i danas"

Barak i Mišel Obama odaju počast poginulima u terorističkim napadima na Ameriku, Foto AP
Barak i Mišel Obama odaju počast poginulima u terorističkim napadima na Ameriku, Foto AP

Ovogodišnja Obamina retorika manje je trijumfalna u odnosu na prethodne godine zbog opasnosti koja dolazi od ekstremista Islamske države u Iraku i Siriji (ISIL ili ISIS). Vazdušni udari u Iraku, krvave borbe u Siriji i jačanje ISIL predstavljaju najsloženiju opasnost od terorista još od 2001. godine, smatraju analitičari.

"Poslednjih nekoliko godina postaje teže da se 'proda' slika SAD o privođenju kraju rata protiv terorizma", rekao je Piter Fiver, stručnjak za rat i javno mnjenje na Univerizetu Djuk. "Stara retorika da smo na korak od dobijanja rata protiv terorizma je neodrživa", kaže on.

Centralni deo ovogodišnjeg odavanja pošte biće čitanje imena žrtava - ne samo skoro 3.000 njih, koliko je poginulo kad su se 11. septembra 2001. dva aviona zarila u kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, jedan u Pentagon, a jedan u zemlju kod Šenksvila u Pensilvaniji - neo i i šestoro poginulih u terorističkom napadu na Svetski trgovinski centar 1993, navodi AP.

Nedavna pogubljenja dvojice američkih novinara dodatno bacaju senku na godišnjicu sećanja na žrtve tragičnih napada pre 13 godina. Danas je 6 od 10 Amerikanaca je veoma zabrinuto zbog uspona islamskog ekstremizma širom sveta, pokazuje najnovije istraživanje javnog mnjenja Istraživačkog centra "Pju".

http://www.youtube.com/watch?v=dlQjHviRjiU

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio rekao je da je uvek na oprezu zbog mogućnosti da bi slični napadi mogli da se ponove.

"Odgovornost koju imam danas stvorena je tog užasnog dana", rekao je on i dodao da "šta god bilo na vestima, mi smo u stanju pripravnosti".

"Mi smo već bili meta pre godinu dana i godinu pre toga. Ne očekujem promenu tokom mog mandata gradonačelnika", dodao je De Blasio, koji je u januaru ove godine stupio na dužnost njujorškog gradonačelnika.

Njujorška policija je, kao i prethodnih godina, spremna i pojačala je prikupljanje obaveštajnih podataka i "vidljivost". To znači, kako je rekao šef njujorške policije Vilijam Breton, da su dignute hiljade policajaca, koji su organizovani u specijalizovane timove, posebno obučeni psi za otkrivanje bombi, posebni timovi koji koriste radioaktivne uređaje i drugu viosku tehnologiju za otkrivanje eksploziva.

Terorističke napade izvršili su pripadnici terorističke mreže Al Kaide, a taj tragičan događaj imao je posledice širom sveta - pre svega odluku Bele kuće sa Džordžem Bušom mlađim na čelu da objavi rat terorizmu u svetu, što je nesumnjivo suštinski odredilo tendencije u međunarodnim odnosima prvih decenija 21. veka.

Akcija 19 pripadnika Al Kaide počela je tako što su oteli četiri putnička aviona koji su uzleteli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu. Otmičari su ušli u kabine aviona i, koristeći noževe za sečenje papira koje su prošvercovali u avion, ubili pilote i preuzeli kontrolu nad letelicama.

http://www.youtube.com/watch?v=Usltm7FSm38

Prvi avion "Amerikan erlajnza" zario se u severnu kulu STO tačno u 08.46 sati. Nekoliko minuta kasnije, drugi oteti avion kompanije "Junajted" udario je u južnu kulu, a treći u sedište Pentagona.

Samo 20 ljudi koji su bili na spratovima STO iznad mesta udara aviona uspelo je da bezbedno napusti zgrade pre nego što su se urušile.

Očajni nesrećnici skakali su kroz prozore nebodera u sigurnu smrt!

Medu žrtvama terorističkih napada na Ameriku bilo je i 372 stranaca, među kojima i jedan državljanin Srbije. Ogromne žrtve su pretrpeli njujorški vatrogasci - čak 343 požrtvovana vatrogasca poginula su dok su pomagali povređenima da se spasu iz "bliznakinja".

Kasnije su odgovarajuće službe SAD ocenile da je "mozak" napada koji su se dogodili bio Halid Šeik Muhamed, koji je uhvaćen marta 2003. u Pakistanu, a u februaru 2008. optužen je za ratni zločcin.

Komandosi američke vojske izveli su u proleće 2011. godine prepad na jedno imanje u Pakistanu gde se krio Osama bin Laden, vođa Al Kaide optužen da je odgovoran za terorističke napade na SAD, i likvidirale ga, o čemu je Obama izvestio naciju i ceo svet.

Na mestu na kojem su se nalazile kule Svetskog trgovinskog centra u Njujorku podignuto je spomen obeležje žrtvama, a sazidan je i novi Svetski trgovinski centar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track