Radi nam o glavi: Planeta Venera kobna za Srbiju!

Astronomski fenomen

Radi nam o glavi: Planeta Venera kobna za Srbiju!

Planeta -
Jedna od najsjajnijih planeta našla se danas u istoj ravni sa Zemljom i Suncem, a ta pojava je kroz istoriju uvek donosila nedaće našoj zemlji

BEOGRAD - Samo da preživimo Veneru.Redak astronomski fenomen - tranzit Venere između Sunca i Zemlje, koji se dogodio danas, a ponoviće se tek 2117, koban je za Srbiju. Kroz istoriju, svaki put kad se to dogodilo, u našoj zemlji dešavale su se velike promene, sukobi, nezgode i stradanja. Tako i ovoga puta, prema rečima astrologa, Srbiju čekaju turbulencije, najverovatnije nemiri u južnoj pokrajini Kosovo.

Venera je jutros u zoru bila postavljena u istoj liniji sa Suncem i Zemljom, a taj fenomen mogao je da se vidi iz Srbije. Naši građani mogli su da uoče crnu tačku ispred Sunca.

Prethodni put tri nebeska tela bila su u istom položaju 2004, kad su na Kosovu izbili masovni etnički sukobi između Srba i Albanaca. Tada je poginulo 17 civila, više od 900 ljudi je povređeno, uništene su i spaljene pravoslavne crkve i manastiri, a nekoliko hiljada Srba napustilo je svoje domove. Pre toga isti fenomen dogodio se 1882, kad je Milan Obrenović proglasio kraljevinu, koja je imala neslavan kraj.

Mnogi neredi i razne turbulencije dešavaju se baš zbog ovog Venerinog tranzita, za koji kažu da donosi lošu sreću. Astrolog Zlatko Zlatković za Kurir kaže da je Venerin tranzit između Zemlje i Sunca poznat po tome što podiže nervozu kod ljudi, izaziva veći broj saobraćajnih nezgoda, porast kriminala, ali i pobune i nagle negativne reakcije.

- Kod nas pod uticajem ovog tranzita ponovo mogu da budu pojačane tenzije na Kosovu. Situacija od pre nekoliko dana to potvrđuje. Venera je planeta koja vlada emocijama. Kad se nađe blizu Sunca, nastaje pojava koja nam je poznata kao „spaljena Venera“. Ona tada više ne donosi lepe emocije i sklad, već postaje izuzetno borbena. Dobro je što taj fenomen traje kratko - objasnio je Zlatković.

Prema njegovim rečima, u narednih sedam, osam dana svi bi trebalo da se suzdrže od konflikta sa okolinom. Zlatković dodaje da Venera utiče i na klimatske promene i temperaturne razlike, koje su očigledne svuda u svetu, pa i u Srbiji.

Teroristi prete zemljama Beneluksa!Tranzit Venere utiče i na široko područje Evrope. Astrolog Zlatko Zlatković kaže da su zemlje Beneluksa (Belgija, Holandija i Luksemburg) posebno ugrožene..- Postoji mogućnost da teroristi kod njih pokušaju da izvedu bombaške napade - rekao je Zlatković.

Zvezda Danica i u pesmamaPlaneta Venera dobila je ime po rimskoj boginji lepote, koju su Grci zvali Afrodita. Kod nas je poznata pod imenom zvezda Danica, jer ju je ponekad moguće videti i po danu. Vrlo često lepe devojke su nazivane po njoj. Ispevane su i mnoge pesme, poput „Čija je ono zvijezda“ Zdravka Čolića, a bila je i čest motiv u srpskim narodnim pesamama, kao što je „Sunce se djevojkom ženi“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track