- 2 crvena luka - 1 čen belog luka - 2 kašike maslinovog ulja - 225 g crnih maslina bez koštica - 750 g brašna - 1,5 kašičica soli - 1,5 kocki kvasca (63 g) - 3 kašike krupno isečenog peršuna
Luk iseći tanko, a beli usitniti, pa ih izdinstati na ulju i ohladiti masu. Iseckati i masline. Zamesiti brašno, so, kvasac, peršun, masline, luk, kao i 475 ml mlake vode. Testo pokriti krpom i ostaviti na toplom oko 30 minuta. Potom ga premesiti rukama, formirati dve veknice, pa ih staviti na dva pleha prekrivena masnim papirom. Pokriti ih krpom i ostaviti da stoje još 30 minuta. Rernu zagrejati na 220 stepeni. Vekne na nekoliko mesta ukoso zarezati nožem, pa svaku peći oko 40 minuta. Seći ga kad se ohladi.
Foto: Shutterstock
ZAPEČENI KARFIOL
- glavica karfiola - 100 g sira - 100 g maslaca - 4 jajeta - brašno - so, biber, ruzmarin
Skuvajte karfiol u slanoj vodi u koju ste dodali malo mleka. Procedite ga i ostavite da se hladi. Umutite maslac, žumanceta, so i biber. Odvojeno umutite belanca, mleko, sir i brašno. Sjedinite obe mase, stavite karfiol u podmazan pleh i prelijte. Pospite ruzmarinom i pecite u rerni oko 20 minuta na 220 stepeni.