UKUSNA JELA: Bundeve okrugle i slatke
Foto: Profimedia

Zdrava jela koja su radost za oči i nepca

UKUSNA JELA: Bundeve okrugle i slatke

Recept dana -

Ova hrana vas prosto mami da uživate u svakom zalogaju bez kajanja

Potaž od bundeveSASTOJCI1 kg bundeve1,5 dl neutralne pavlake1 l supe od kocke3 kašike puteraso, biberPriprema1 Očistite bundevu od koštica i odstranite koru, isecite na kockice i dinstajte na puteru podlivajući supom.2 Kad bundeva omekša, usitnite je mikserom i dodajte začine. Vratite u posudu, dodajte ostatak bujona i pavlaku. Poslužite vruće.

Galete od bundeve

Sastojci150 g bundevinog mesa100 g putera5 jaja100 g šećerasokašičica cimeta200 g brašna100 g lešnika2 kašičice praška za pecivo150 ml mleka2 kašike prah-šećeraPriprema1 Izrendajte bundevu. U manjoj šerpi rastopite puter. Umutite u činiji jaja, šećer, so i cimet. Pomešajte brašno, sitno iseckan lešnik i pomešajte s masom od jaja. Zatim dodajte mleko i otopljen puter i zamesite u glatko testo. Na kraju dodajte izrendanu bundevu.2 U međuvremenu zagrejte aparat za galete i premažite ga tankim slojem putera. Od pripremljenog testa ispecite oko 12 komada galeta, koje treba da budu zlatnobraon boje. Po želji galete pre serviranja pospite šećerom u prahu i cimetom.

Savijača s bundevom

Sastojci300 g tankih kora350 g očišćene bundeve120 g šećerakora limunacimetvanilin šećer50 g margarinamalo rumaPriprema1 Narendajte na krupnu trenicu bundevu, začinite šećerom, cimetom i rumom. Kore složite jednu na drugu, svaku prethodno premažite rastopljenim margarinom, raširite fil po zadnjoj kori i urolajte.2 Pecite na 170 stepeni 20 minuta. Pospite šećerom u prahu i vanilin šećerom.

Praseće pečenje s bundevom

SASTOJCImlada prasetina (oko 3 kg)2 čena belog lukacrni mleveni biber1,5 kg bundeve3 pomorandže1/2 kašičice karanfilićaPriprema1 Zagrejte rernu na 220 stepeni. Meso operite, osušite i izbušite kožu, pa ga premažite izgnječenim belim lukom, solju i biberom.2 Meso stavite u podmazan pleh i pecite u rerni oko 15 minuta. Zatim temperaturu smanjite na 175 stepeni i pecite još 60 minuta.3 Očistite bundevu i isecite je na kriške. Iscedite sok od dve pomorandže. Ostale pomorandže dobro operite i isecite na kolutove. Kriške bundeve poređajte oko pečenja, pa ih poprskajte sokom od pomorandže i pospite karanfilićem. Dodajte kolutove pomorandže, po potrebi posolite i pecite još najmanje 45 minuta.

Jesenji gulaš

Sastojcipo 1 crvena i zelena paprikalukčen belog luka700 g govedine2 kašike uljaso, biber2 kašičice brašna2 kašike mlevene paprikekašika paradajz-pirea400 ml goveđe supe od kocke400 g bundeve2 kašičice ruzmarinaPRIPREMA1 Paprike operite, prepolovite i očistite od semenki. Isecite u kockice. Crni i beli luk oljuštite, crni luk iseckajte.2 Meso isecite u veličini zalogaja i obrišite kuhinjskim papirom. Zagrejte ulje u šerpi, pa meso lepo propržite. Začinite solju i biberom, te meso izvadite iz šerpe.3 U masnoći od pečenog mesa izdinstajte luk, pa u to dodajte izgnječeni beli luk. Pospite brašnom i mlevenom paprikom i zakuvajte. Dodajte paradajz-pire, pomešajte i još malo kuvajte. Zatim vratite meso, sve promešajte i podlijte supom. Poklopljeno krčkajte oko 30 minuta.4 U gulaš zatim dodajte bundevu isečenu na kockice, kao i komadiće paprike. Dobro začinite seckanim ruzmarinom, solju i biberom. Poklopite i dalje dinstajte oko 30 minuta, sve dok meso i povrće ne bude skuvano, odnosno mekano. Po potrebi i ukusu gulaš još malo začinite, pa servirajte. Uz ovo jelo poslužite crni hleb.

Varivo

Sastojci700 g bundeve2 kašike blagog jabukovog sirćetauljeglavica crnog luka1-2 čena belog luka200 g svežeg paradajza ili 100 g pelata (oljuštenog paradajza)kimso, biber1/2 dl pavlake10 g brašnaperšunPriprema1 Oljuštenu bundevu grubo narendajte, pa prelijte sirćetom. Na ulju propržite seckan luk da bude staklast, dodajte seckan beli luk, bundevu i paradajz (ako je svež, oljuštite ga i iseckajte, a pelat usitnite). Umešajte kim, posolite i pobiberite. Pokrijte i dinstajte na laganoj vatri.2 Kad deo tečnosti uvri, a bundeva sasvim omekša, umešajte pavlaku pomešanu s brašnom. Sve još kratko prokuvajte i pred kraj pospite seckanim peršunom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track