SLOVENAČKA VLADA: Ne zatvaramo granice, poštovaćemo pravila EU
Foto: Beta

Pogranična kriza

SLOVENAČKA VLADA: Ne zatvaramo granice, poštovaćemo pravila EU

Region -
Situaciju ocenjujemo redovno i savetujemo se u duhu evropskih pravnih obaveza i solidarnosti, kažu slovenačke vlasti

LJUBLJANA/BEOGRAD - Slovenija ne zatvara svoje granice, već postupa prema pravilima, svojim i Evropske Unije, saopštila je slovenačka vlada i ističe da iako je Slovenija pod velikim pritiskom migranata, situacija je pod kontrolom.

"Moramo vršiti kontrolu i nadzorno i izvodljivo usmeravati," navodi se u saopštenju i dodaje da je saradnja među svim akterima odlična, a zbrinjavanje migranata odgovarajuće.

"Na graničnom prelazu Obrežje policajci stvaraju uslove koji će omogućiti neometan prolaz preko graničnog prelaza. Policajci ne podižu ograde, već su samo premestili mesto gde migranti čekaju na prevoz u prihvatne centre, u nameri da se oslobode vozne trake za putnički i teretni putnički saobraćaj.

Na taj način smo obezbedili sigurnost migrantima, kao i putnicima koji prelaze granični prelaz", navodi se u saopštenju koje je Tanjugu prosledila Ambasada Slovenije u Beogradu, a povodom informacija o postavljanju ograde na graničnom prelazu Bregana - Obrežje.

U Sloveniji je do sada registrovano oko 2.700 migranata. MUP i ostale službe, pripremaju se za mogući novi talas migranata. Među migrantima je otrpilike 40 odsto Sirijaca, slede Iračani, Iranci i Avganistanci, a relativno veliki broj ljudi dolazi u Sloveniju bez dokumenata.

"Situaciju ocenjujemo redovno i savetujemo se u duhu evropskih pravnih obaveza i solidarnosti. Slovenija očekuje da će današnji sastanak ministara unutrašnjih polsova u Briselu doneti zajednička rešenja za migracijsku problematiku, a tu je ključna solidarnost", navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track