KUČAN OPET LUPETA: Zagovornici Bregzita imaju mentalitet kakav je bio u Srbiji pred raspad SFRJ
Foto: Beta

Uporedio raspad SFRJ sa aktuelnim stanjem u EU

KUČAN OPET LUPETA: Zagovornici Bregzita imaju mentalitet kakav je bio u Srbiji pred raspad SFRJ

Region -

Milan Kučan, bivši predsednik Slovenije, za bečki list Standard povukao je više paralela između sadašnjeg stanja u Evropskoj uniji i stanja u nekadašnjoj SFRJ pred njen raspad

On je ocenio da su glavni problemi Evropske unije razlike u razvijenosti njenih članica i nedostatak solidarnosti.

Što se tiče onih koji zagovaraju odlazak Velike Britanije iz Evropske unije, Kučan je njihov mentalitet i način razmišljanja uporedio sa mišljenjem u Srbiji krajem 80-ih godina prošlog veka.

"U Miloševićevo vreme moto im je bio: Srbija može bez Jugoslavije, ali Jugoslavija ne može bez Srbije", rekao je dodajući da to vidi i u načinu razmišljanja onih koji su predložili da se u Velikoj Britaniji održi referendum o izlasku iz EU.

Kučan je uporedio velike razlike u razvijenosti nekadašnjih jugoslovenskih zapadnih i istočnih republika i razlike koja u EU danas postoji između Nemačke i skandinavskih zemalja i ekonomski najmanje razvijenih poput Bugarske s druge strane. Ali, on se nije složio da je za raspad Jugoslavije bio najvažniji razmah separatističkih nacionalizama, niti s tezom da je to bilo slično kao i u današnjoj Evropskoj uniji.

"Tu je mnogo manje sličnosti, osim možda socijalne krize, a to je situacija kad pojedine države počnu da misle o sebi. Legitimno je da svako želi da ostvari svoje interese, ali je problem kad to hoće da urade na račun drugih", rekao je Kučan i dodao da on te načelne neravnopravnosti u današnjoj EU ne vidi, ali vidi velike ekonomske razlike dok je u Jugoslaviji problem bio ravnopravnost i želja da se na račun drugih ostvari bolja pozicija.

"U Jugoslaviji se radilo upravo o tome. Nacionalizam se zasnivao na stvarnoj ekonomskoj i političkoj neravnopravnosti iako je bila proklamovana ravnopravnost", kazao je Kučan.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track