SLOVENIJA PREDUZIMA RIGOROZINIJE MERE ZBOG KORONA VIRUSA: Zatvorene sve obrazovne ustanove, biće obustavljeni i letovi
Foto: Profimedia

borba protiv virusa

SLOVENIJA PREDUZIMA RIGOROZINIJE MERE ZBOG KORONA VIRUSA: Zatvorene sve obrazovne ustanove, biće obustavljeni i letovi

Region -

U Sloveniji su od danas na snazi rigoroznije mere za zaustavljanje širenja korona virusa pa su, između ostalog, zatvorene sve obrazovne ustanove, međunarodni i domaći putnički i železnički saobraćaj.

Od sutra će biti obustavljeni i letovi, a postoji i mogućnost donošenja novih mera ako se epidemija ne zaustavi, prenosi Hina.

"Ako stvari budu eskalirale, jedna od mogućnosti je i potpuno zatvaranje granica iako to ne želimo", rekao je u razgovoru za Slovenski radio šef Civilne zaštite Srečko Šestan, uz ocenu da će najnovije mere dati rezultat ako se ljudi budu pridržavali pravila, posebno mera za smanjivanje socijalnih kontakata.

Iako su mere donete za dve nedelje, realno je da će se nastaviti sve dok se epidemija ne stavi pod kontrolu, a za sankcioniranje mogućih kršenja zaduženi su tržišna inspekcija i policija.

Šestan je potvrdio da će se večeras u Ljubljani sastati Savet za nacionalnu bezbednost kako bi ponovo razmotrilo trenutno stanje.

Civilna zaštita u saradnji sa opštinama koordinira aktivnosti za smeštaj dece čiji roditelji moraju na posao ukoliko rade u zdravstvu, policiji.

Oni rade i na zbrinjavanju i dostavljanju potrepština starijim ljudima koji su rizična grupa.

Danas će, prema njegovim rečima, biti završeno postavljanje poljske bolnice u Ljubljani, kako bi se povećali postojeći kapaciteti ako dodje do većeg broja obolelih od korona virusa.

Reč je o montažnim šatorskim objektima s grejanjem, sanitarijama i samostalnim napajanjem strujom koji će, ako bude potrebno, moći da prime po 15 pacijenata.

Prema jučerašnjim podacima, objavljenim u 14 sati, zaraženih je u Sloveniji bilo 219, od do sada testiranih preko 5.000, a jedan stariji muškarac je preminuo.

Kurir.rs/Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja