RUKOPIS SA BLISKOG ISTOKA VREDAN TRI MILIONA EVRA OTKRIVEN U LJUBLJANI: Dvojica Slovenaca, Mađar i Hrvat pokušali da ga prodaju
Foto: Profimedia

Istraga trajala dve godine

RUKOPIS SA BLISKOG ISTOKA VREDAN TRI MILIONA EVRA OTKRIVEN U LJUBLJANI: Dvojica Slovenaca, Mađar i Hrvat pokušali da ga prodaju

Region -

Slovenačka i mađarska policija uhapsile su petoricu krijumčara koji su pokušali da zarade oko tri miliona evra prodajom verskog rukopisa sa Bliskog istoka.

Uhapšena su dva državljana Slovenije, dvojica Mađara i jedan Hrvat, koji su pokušali da prodaju rukopis koji je sadržao falsifikovane stranice, ali i dosta originalnih starih više od 1.000 godina, prenosi portal 24UR.

Kako se navodi, poreklo rukopisa još uvek se ispituje.

"Nakon duge krivične istrage, koja je počela 2019. godine, uhapšeno je pet krijumčara", rekao je portparol policije Drago Menegalija.

Istragu je pokrenula Mađarska nakon što je dobila dojavu da petorica krijumčara pokušavaju da prodaju tri antičke knjige u kožnom povezu sa verskim motivima, navodno sa Bliskog istoka.

Nakon toga kontaktirali su slovenačke kolege koji su identifikovali osumnjičene.

Osumnjičeni su navodno pokušali da se nađu sa mogućim kupcem u Ljubljani, a sve to pomno su pratili istražitelji.

Oni su uhapšeni u avgustu prošle godine, ali zbog istrage podaci do sada nisu objavljeni.

Prema rečima Menegalija, forenzičke ekipe istražuju tačnu starost i poreklo rukopisa, a za sada je utvrđeno da su neki delovio iz 7., a neki iz 12. i 16. veka.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track