SA NJIMA NEMA ŠALE: Američki agenti stigli u BIH i kreću u obračun sa teroristima!
Foto: Youtube

Dobili jako pojačanje

SA NJIMA NEMA ŠALE: Američki agenti stigli u BIH i kreću u obračun sa teroristima!

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - Specijalni agenti Sjedinjenih Američkih Država sigli su u BiH kako bi pomogli u borbi protiv terorizma.

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini nije htela da potvrditi, ali ni demantuje ove navode.

"Ambasada SAD-a ne komentariše sigurnosna pitanja", rečeno nam je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Američki tim iskusnih američkih obaveštajaca specijalizovanih za borbu protiv terorizma i otkrivanje potencijalnih terorista trebao bi da sarađuje sa Operativnom grupom za borbu protiv terorizma, a biće kompletirani do kraja 2016. godine. Oni će da prikupljaju obaveštajne informacie i da lociraju potencijalne teroriste u BiH.

Prema nekim podacima, u BiH ima oko 3.000 potencijalnih terorista, takozvanih spavača koji čekaju naredbu da krenu u terorističke akcije.Operativna grupa za borbu protiv terorizma formirana je 2013. godine i u njoj su predstavnici pravosudnih institucija, policijskih i bezbednosnih agencija u BiH.

Prema nekim podacima, trenutno se više od 300 državljana BiH bori u Siriji i na drugim inostranim ratištima za Islamsku državu. profesora Vlade Azinovića i islamskog teologa i publiciste Muhameda Jusića, najmanje 210 ljudi iz BiH otišlo je od 2012. do kraja 2014. godine na ratišta u Siriji i Iraku.

U odnosu na populaciju od blizu 3,8 miliona, Bosna i Hercegovina ima jedan od najvećih evropskih proseka stranih boraca, odnosno više od 41 na milion stanovnika, ako se računaju samo muškarci.

Koliko se terorista sa državljanstvom BiH vratilo u BiH sa sirijskog, iračkog i drugih ratišta, nema preciznog podatka. Procenjuje se da se radi o oko 60 ljudi, a prema službenim podacima za oko 60 osoba u BiH se sumnja da su povezane s terorističkim organizacijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track