GRAĐANI SPREČILI ISELJENJE PENZIONERKE: Zbog duga od 4.000 evra uzeli joj stan od 52 kvadrata
Foto: Printscreen Youtube

Građanska solidarnost

GRAĐANI SPREČILI ISELJENJE PENZIONERKE: Zbog duga od 4.000 evra uzeli joj stan od 52 kvadrata

Bosna i Hercegovina -
Iseljenje penzionerke iz Mostara Kate Šarić i njene porodice koje je bilo zakazano za danas, sprečeno je zahvaljujući građanima koji su formirali živi zid ispred ulaza zgrade u kojoj se nalazi njen stan.

Kati Šarić Opštinski sud u Mostaru je zbog duga od 8.000 maraka (4.000 evra) oduzeo stan od 52 kvadrata koji je zatim prodat radnici tog suda za 25.000 maraka.

Oko 300 građana stalo je ispred ulaza u zgradu mostarske penzionerke, kako bi joj pružili podršku i sprečili njeno iseljenje.

Okupljenim građanima se u ime porodice obratio Ante Šarić koji je zahvalio svima na dolasku i podršci.

"Zahvaljujem svim dobrim ljudima koji su danas došli i onemogućili naše iseljenje", kazao je on, te dodao kako sada porodica čeka odluku Ustavnog suda kojem je poslata molba za usvajanje privremene mere kojom bi se do konačne presude odložilo rešenje o iseljenju.

Danijel Rezo iz Udruženje Minores kazao je u izjavi za medije da je ponosan na svoje sugrađane koji su se u velikom broju okupili i sprečili iseljenje porodice koja bi završila na ulici.

"Ovo je veliki odziv pogotovo za Mostar koji je pasivan grad. Svi smo mi dakle pasivni posmatrači. Sedimo na kafi i komentirišemo šta će se dogoditi", izjavio je on.Dodao je kako je ovo prvi put da građani nisu samo bili pasivni posmatrači već su odlučili pomoći, pogotovo u ovoj situaciji socijalnog karaktera. Što se tiče daljih akcija udruženja, Rezo napominje da treba sačekati i videti kako će postupati druga strana.

Članovi Minoresa pokušaće da stupe u kontakt sa drugom stranom, jer je određeni broj građana zainteresovan da skupi potrebni iznos kako bi se od druge strane stan otkupio i ostao u vlasništvu porodice Šarić.Najavio je kako će udruženje i dalje biti uz porodicu.

"Danas smo bili uspešni i nadam se da će tako i ostati", izjavio je Rezo i zaključio kako je motiv za današnju akciju jedan od socijalnih slučajeva koji je, po njegovim rečima, u gradu "mali milion".

Anica Išutk, također iz Udruženja Minores, kazala je kako je njeno udruženje na svojoj Fejsbuk stranici pokrenulo akciju u kojoj je pozvala građane da se okupe i pokušaju da spreče iselenje porodice Šarić.

"Ljudi su uspeli svojim telima da okupiraju ulaz u zgradu što je bio i prvobitni cilj akcije", istakla je ona.Naglasila je kako se njeno udruženje bavi beskućnicima, kao i prevencijom, a da je i ova porodica završila na ulici, ušla bi u njihov registar beskućnika. Trenutno je u njihovom registru evidentirano 15 beskućnika, s time da se taj broj stalno mijenja.

Danas je spriječeno da iseljenjem jedne porodice njeni članovi dopune popis mostarskih beskućnika. Kada će i hoće li doći do odluke o novom iseljenju, niko ne zna, ali jedno je sigurno: Mostarci su danas pokazali kako je sat i pol vremena bolje izdvojiti da se nekome pomogne, nego ispijati kafe, nemo posmatrati takve događaje i komentarisati ih.

(Klix.ba/Fena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track