RADONČIĆEVI PUŠTENI IZ ZATVORA: Dautbašiću i Šahmanovoj određen kućni pritvor!
Foto: Printscreen Bosnapress

Sud BiH odlučio

RADONČIĆEVI PUŠTENI IZ ZATVORA: Dautbašiću i Šahmanovoj određen kućni pritvor!

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine potpisao je danas rešenje o kućnom pritvoru i merama zabrane sekretaru u Ministarstvu sigurnosti BiH i kandidatu SBB-a BiH za državnog ministra saobraćaja i komunikacija BiH Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman.

Kućni pritvor uključuje zabranu napuštanja adrese boravka, oduzimanje pasoša kao i zabrana izdavanja novog te zabrana kontakta sa svjedocima i osumnjičenim u ovom slučaju.

Dautbašić će se proveravati svaka dva meseca, a ukoliko ne bude ispoštovao odluku Suda BiH, biće mu određen pritvor. Iz pritvora je izašla i Bilsena Šahman koja je optužena da je počinila krivična dela udruživanje radi činjenja krivičnih dela i ometanje rada pravosuđa. Ona se nalazila u pritvoru KPZ-a u Tuzli.

Tužilaštvo BiH danas je podiglo optužnicu protiv bivšeg ministra sigurnosti Fahrudina Radončića i njegovih saradnika, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića.

Terete se da su, između ostalog, organizovali i postali pripadnici organizovane grupe ljudi, koju je organizovao i rukovodio Fahrudin Radončić, te su svojim delovanjem, međusobnim dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama, u vremenskom periodu od 14.12.2015. godine, do 12.01.2016. godine, počinili krivična dela udruživanje radi činjenja krivičnih dela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Sud BiH je 28. januara odredio jednomesečni pritvor Radončiću i to „zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni, boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak“.

Radončićevi advokati uložili su žalbu, ali je i ona odbijena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track