BOSNA LEŽI NA MINAMA: Pretnja za pola miliona građana!
Foto: Profimedia

Velika opasnost

BOSNA LEŽI NA MINAMA: Pretnja za pola miliona građana!

Bosna i Hercegovina -
Više od 500.00 građana BiH živi na područjima za koja se sumnja da su zagađena minama, potvrđeno je u Centru za uklanjanje mina u BiH (BHMAC).

Da je reč o ozbiljnoj opasnosti, svedoči i tragedija koja se dogodila proteklog vikenda, kada je kod Osmaka poginuo deminer Albin Memčić (33), a povređena su dvojica njegovih kolega.

Time je još jednu kariku dobio stravičan niz sličnih nesreća koje se beleže već 20 godina.

„Od 1996. godine do danas u BiH je bilo ukupno 1.739 žrtava minskih nesreća, od čega ih je 606 smrtno stradalo“, rekla je Svjetlana Luledžija, portparol BHMAC–a.

Prema njenim rečima, kada je reč o deminiranju, strategijom koja je izrađena 2009. godine, predviđeno je da će cela država biti očišćena do 2019. godine, međutim, ponestalo je novca.

„U tom dokumentu bilo je predviđeno da se godišnje izdvoji oko 40 miliona evra, i da se godišnje čisti oko 35 kvadratnih kilometara. Međutim, zbog nedostatka sredstava, izdvajano je godišnje oko 22 miliona, a čišćeno je između 11 i 12 kvadratnih kilometara“, kaže Luledžija.

Davor Kolenda, analitičar protivminskih aktivnosti, ističe da je sada već sasvim izvesno da će rok do 2019. biti probijen.

„ Ako ova država bude investirala kao do sada, nećemo se nikada razminirati“, naveo je Kolenda i istakao da je oprema kojom demineri raspolažu vrhunska.

On je, osvrćući se na protekle dve decenije, rekao da ne može reći da su pravljene kardinalne greške, ali da propusta ipak ima.

„Svet je investirao u državne organe, dao je opremu, ulagao je u edukaciju i tako dalje. Mi smo od 2002. godine preuzeli taj posao, to je u našim rukama. Međutim, godišnje je potrebno oko 40 miliona evra, od čega država treba da osigura oko 30 miliona, što nikada nije osigurala“, pojasnio je Kolenda.

Kada je o minama reč, u najugroženije lokalne zajednice spadaju područja Doboja, Lopara, Tuzle, Olova, Konjica. BiH ima 26 akreditovanih organizacija koje se bave deminiranjem, 1.600 deminera, 57 pasa, i 37 mašina.

Ipak, tragedije u minskim poljima nisu retkost. Tako se u mestu Hajvazi, u opštini Osmaci, u subotu u 9.30 dogodila nesreća u kojoj je jedan deminer poginuo, a dvojica su povređena.

Život je izgubio Memčić, iz naselja Begov Han, kod Žepča, a povređeni su 50–godišnji A.M. iz Tuzle i 47–godišnji R.P. iz Istočne Ilidže.

(rs-sputniknews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track