DODIK: BIH privržena EU, bez obzira na referendum u Velikoj Britaniji
Foto: Nebojša Mandić

O Bregzitu

DODIK: BIH privržena EU, bez obzira na referendum u Velikoj Britaniji

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Bosna i Hercegovina ostaje privržena procesu pridruživanju Evropskoj uniji, bez obzira kakva će biti budućnost EU posle izlaska Velike Britanije iz te zajednice.

Dodik je ocenio da je ishod referenduma u Velikoj Britaniji "nova realnost", koja će dovesti do jedne nove Evrope, ali da bez obzira na to BiH ostaje na evropskom putu.

"Što se nas tiče, mi ostajemo pri procesu pridruživanja EU kakva god ona u budućnosti bila, ali sa pojačanim potrebama da zaštitimo naše interese i da u tom pogledu budemo vidljivi kao Republika Srpska i afirmisani u tom procesu", rekao je on novinarima u Banjaluci.

Predsednik RS je dalje kazao ta treba videti kako će se stvari dalje odvijati, dodavši da "u svakom slučaju u Republici Srspkoj postoje snažne potrebe za raznim vrstama izjašnjavanja naroda".

"Nama je to nekoliko puta bilo veoma oštro onemogućeno, ali afirmacija referenduma kao konačne odluke o važnim nacionalnim pitanjima na ovaj način je poprimila dodatnu snagu i dobro će poslužiti Republici Srpskoj u budućnosti", kazao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, ishod rezultata referenduma verovatno će izazvati slične reakcije u još nekim zemljama EU, zbog čega je neizvesno kako će se stvari dalje odvijati.

Građani Velike Britanije su sa 51,9 posto glasova podržači izlazak te zemlje iz EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track