BRISEL: Prihvaćen zahtev BiH za članstvo u EU
Foto: Profimedia

BRISEL: Prihvaćen zahtev BiH za članstvo u EU

Bosna i Hercegovina -

Prihvaćen je zahtev Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, odlučeno je to na sednici Saveta za opšte poslove Evropske unije u Briselu, kojom je predsedavao delegirani ministar Vlade Republike Slovačke, Ivan Korčok

Istovremeno je i dat nalog Evropskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH.

Nakon što je zahtev za članstvo u Evropsku uniju predat u februaru ove godine i nakon što su ispunjeni svi uslovi evropske agende koji su neophodni za razmatranje aplikacije, Savet EU je danas i formalno zatražio od Evropske komisije da podnese svoje mišljenje o zahtevu BiH za članstvo u EU.

To znači da će BiH u narednom periodu dobiti set od nekoliko hiljada pitanja na koja treba dati odgovor.Nacrt zakona Saveta za opšte poslove EU

1. Na dan 15. februara 2016. godine, predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović, predao je aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Savet je odlučio provesti postupak utvrđen u članu 49. Ugovora o EU. U skladu s tim, Komisija je pozvana izneti svoje mišljenje.

2. Pozivajući se na obnovljeni konsenzus o proširenju, kao što je izraženo u zaključcima Evropskog saveta od 14. i 15. decembra 2006., Savet potvrđuje da budućnost Zapadnog Balkana leži u Evropskoj uniji.Ono ponavlja da napredak svake zemlje prema EU zavisi od njenih individualnih napora da se uskladi s kriterijumima iz Kopenhagena, kao i uslovljenosti Procesom stabilizacije i pridruživanja.

3. Ponovivši prethodne zaključke Saveta, posebno one od 15. januara 2015. godine, kao i svoju predanost perspektivi BiH u EU kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj državi, Veće pozdravlja značajan napredak u sprovođenju Reformske agende, koju su usvojile svi nivoi vlasti u BiH.

Savet poziva BiH da nastavi s naporima kako bi se osigurala učinkovita sprovedbe Reformske agende u skladu s rasporedom akcijskog plana, kojeg su dogovorile vlasti Bosne i Hercegovine, na korist svojih građana i u uskoj saradnji s Evropskom unijom, međunarodnim finansijskim institucijama i međunarodnim partnerima, kao i civilnim društvom.

To bi trebao nastaviti uključivati, pored socio-ekonomskih reformi, reforme u području vladavine prava i javne uprave. Savet poziva Komisiju da dodatno izveštava o sprovođenju Reformske agende, uključujući i koordinacijski mehanizam. Kada bude pripremala svoje mišljenje o zahtevu za članstvo BiH, Savet traži od Komisije da obratiti posebnu pažnju na sprovođenje presude Sejdić-Finci.

4. Savet pozdravlja parafiranje Protokola o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju da si se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji. Potpuno sprovođenje SSP, uključujući i njegovu adaptaciju, važan je element predanosti zemlje u procesu integracije u EU.

5. Savet nadalje pozdravlja dogovor o uspostavljanju koordinacijskog mehanizma o pitanjima EU. Savet poziva sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da osiguraju efektivno sprovođenje, kao važan korak ka poboljšanju funkcionalnosti i učinkovitosti.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track