U BIH NEMA TERORISTIČKIH KAMPOVA ZA OBUKU: Tvrdi ministar bezbednosti Mektić
Foto: Fonet/Vlada Crne Gore

Demanti

U BIH NEMA TERORISTIČKIH KAMPOVA ZA OBUKU: Tvrdi ministar bezbednosti Mektić

Bosna i Hercegovina -

U Bosni i Hercegovini ne postoje nikakva središta koja bi se mogla nazvati kampovima za obuku terorista, ustvrdili su ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić i dierktor krovne policijske agencije u BiH Mirsad Vilić demantujući takve tvrdnje srpskih medija.

Mediji su objavio je u sredu kako se u BiH identifikovana najmanje dva središta koja služe za terorističku obuku radikalnih islamista. Pozivajući se na policijske izvore iz Republike Srpske, navodi se kako je reč o u vehabijskoj zajednici u zaseoku Debeljak kod Cazina, u severozapadnoj Bosni, i o središtu u selu Brezičani kod Donjeg Vakufa, u centralnoj BiH. Ministar

Mektić te je tvrdnje nazvao "glupostima". "Ne mogu komentarisati svaku glupost", kazao je Mektić kako ga citira "Dnevni avaz". Mektić je izričit u tvrdnji kako sigurnosne agencije u BiH sprovode sav potreban nadzor nad osobama koje se dovode u vezu s terorističkim grupama i dodaje kako je potpuno prekinut odlazak državljana BiH na ratišta u Siriji i Iraku.

"Ono što sigurno znam jest da u poslednjih godinu i po nismo imali ni jedan odlazak državljana BiH na strana ratišta, kao i to da smo procesuirali sve one koji su se vratili u BiH iz Sirije i Iraka", kazao je Mektić. Predsedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u sredu je izneo podatak kako se na sirijsko-iračkim ratištima trenutno nalazi 120 državljana BiH, koji su tamo ranije otišli.

Direktor Povereništva za koordinaciju policijskih tela BiH Mirsad Vilić kazao je kako ni jedna policijska agencija ne raspolaže informacijama da u bilo kojem delu zemlje postoji kamp za terorističku obuku stranih boraca. Kada bi takvih informacija bilo, one bi odmah bile proverene i bile bi preduzete sve potrebne mere da se takve pretnje bezbednosti eliminišu, ističe on.

Do sada u BiH nije potvrđeno postojanje kampa za obuku boraca za učestvovanje na stranim ratištima. Razmena informacija između policijskih agencija i Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA) na najvišem je mogućem nivou, kao i sa zemljama u regionu i šire", kazao je Vilić.

(Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track