LAVROV PORUČIO IZ BOSNE: Pokušavaju da miniraju Dejton i smanje prava Srba, to je neprihvatljivo
Foto: Reuters

Komentarisao situaciju na Balkanu

LAVROV PORUČIO IZ BOSNE: Pokušavaju da miniraju Dejton i smanje prava Srba, to je neprihvatljivo

Bosna i Hercegovina -

Postoje pokušaji smanjenja prava Srba i Hrvata u BiH. Mi jasno kažemo da je takav korak neprihvatljiv - poručio je ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.

Lavrov je pre dva dana održao predavanje polaznicima ruske Generalštabne akademije. Nakon predavanja, šef ruskog MIP-a odogovarao je na pitanja koja su se ticala i Balkana.

U delu koji se odnosi na BiH, rekao je:

"Svesni smo da postoje komplikacije i u BiH. Ima pokušaja tamo da se Dejton minira. Podsetiću vas da je Dejtonski sporazum osigurao zajednički život i postojanje bošnjačko-hrvatskog i srpskog entiteta. Oni čine BiH. Ali se ta država temelji na principu donošenja odluka kroz saglasnost sva tri naroda", istakao je Lavrov.

On je objasnio i da je Rusija članica Saveta za sprovođenje mira.

"Moram da kažem da se naše procene tamo prihvataju. S njima se slažu i Evropljani. Ali, tamo, u BiH postoji takav atavizam, kao što je Kancelarija visokog predstavnika koji je bio stvoren kada je BiH tek skrojena u skladu s rezultatima jugoslovenskih ratova. Taj visoki predstavnik ima prava diktatora, može da poništi bilo koju odluku i donese svoju, bez savetovanja s bilo kime. To je sramota", naveo je Lavrov.

Istakao je da je BiH ne tako davno bila i nestalna članica SB Ujedinjenih nacija a da je i "sada kontroliše neki čika koji je izgubio osećaj za relanosti i izlazi daleko iz okvira čak i svojih diktatorskih ovlaštenja", rekao je Lavrov.

On je istakao da Ruska Federacija na Balkanu ima razvijene odnose s tamošnjim državama i da se to Zapadu ne sviđa.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 6.epizoda: Ovo je novi jastreb u srpskom jatu!

(RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track