Najnovije vesti

NAPAD NA STUDENTE U MOSTARU: Građevince iz BiH, Srbije i Hrvatske napali na partizanskom groblju
Foto: Profimedia

bruka

NAPAD NA STUDENTE U MOSTARU: Građevince iz BiH, Srbije i Hrvatske napali na partizanskom groblju

Bosna i Hercegovina

Studenti iz Hrvatske, BiH i Srbije su napadnuti na Partizanskom groblju u Mostaru. I to nije jedini napad na tom mestu danas, javljaju hrvatski mediji.

Ranije danas, grupa maskiranih osoba verbalno je napala predstavnike UABNOR-a i SDP-a koji su došli da polože cveće povodom dana državnosti Bosne i Hercegovine, prenosi zagrebački portal "Indeks".

Nekoliko sati nakon napada na predstavnike Udruženja antifašističkih boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Grada Mostara, napadnuti su studenti mostarskog Građevinskog fakulteta i njihovi gosti iz Srbije i Hrvatske.

Radi se o grupi od dvadesetak studenata, učesnika konferencije o mostogradnji "Valja nama preko", koji su na Partizansko groblje stigli u sklopu obilaska grada, nevezano za Dan državnosti, navodi "Klix.ba".

Studentkinja iz Splita je za Index.hr izjavila da ih je presrela grupa od dvadesetak osoba maskiranih šalovima i kapama, i da su ih verbalno izvređali i fizički napali.


"Jedan momak udaren je u lice, nikakve teže povrede. Drugi momak je udaren nakon što je tim istim momcima, dozivajući ih imenom, doviknuo: 'Što to radite, oni su s nama u sklopu fakulteta?'", kazala je neimenovana studentkinja.

Studentski savez Univerziteta u Mostaru osudio je napad i izrazio razočaranost reakcijom policije koja je, kako se navodi u saopštenju, reagovala bahato, kazavši da studenti nije nitrebalo da posećuju groblje.

"Studentski savez i studenti Univerziteta u Mostaru podržavaju konferencije poput ove upravo s ciljem da studentima iz drugih gradova i država pokažu kako Mostar nije 'grad slučaj' već kulturno i obrazovno središte Hercegovine, a ovakvi incidenti ruše ne samo ugled Univerziteta u Mostaru, nego i ugled samoga Mostara", dodaje se u saopštenju.

 

Kurir.rs/Novosti

Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...