MATVIJENKO PORUČILA U BANJALUCI: Neprihvatljivo je uslovljavanje ili EU ili Rusija!
Foto: PrintScreen YouTube

pravo na odlučivanje

MATVIJENKO PORUČILA U BANJALUCI: Neprihvatljivo je uslovljavanje ili EU ili Rusija!

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Predsednica Saveta Federacije Gornjeg doma parlamenta Rusije Valentina Matvijenko izjavila je danas u Banjaluci da je pravo svake suverene države da sama odluči s kim će sarađivati, ističući da je neprihvatljiv uslov - ili Evropska unija ili Rusija.

Obraćajući se poslanicima u Narodnoj skupštini RS, Metvijenko je rekla da članstvo u EU i saradnja s Rusijom nisu kontradiktorni, te da "ma koliko bilo nerazumevanje o pojedinim pitanjima, ništa ne može biti bolje od dijaloga i postizanja kompromisa".

Ona je rekla danas da "svet nije miran" i da globalna situacija pokušava da se predstavi kao sukob Zapada i Rusije, ocenivši da to nije tačno, već da danas postoji sukob Zapada i "drugog, multipolarnog sveta".

Metvijenko je navela da je Rusija prisutna u Siriji kako se ne bi ponovili Irak i Libija, kao i zbog očuvanja teritorijalnog integriteta Sirije i borbe protiv terorista.

Prema njenim rečima, danas je na delu informacioni rat protiv Rusije, u kojem zapadne zemlje, koristeći slučaj Skripalj i "izmišljeni napad hemijskim oružjem" u Siriji, pokušavaju da optuže zvaničnu Moskvu.

Ona je poželela svim narodima u BiH mir, slogu, sreću i prosperitet, a saradnju Rusije i RS je nazvala "međudržavnom saradnjom", ističući predsednika RS Milorada Dodika kao ključnu ličnost za uspostavljanje i jačanje te saradnje.

Svečanoj sednici parlamenta RS, na kojoj je govorila Matvijenko, nisu prisustvovali poslanici koalicije "Domovina", u kojoj su uglavnom predstavnici bošnjačkih stranaka.

foto: printscreen RTRS

Matvijenko je istakla da su Rusi i Srbi saveznici i da je razlog za to duhovno jedinstvo ova dva naroda, koje veže i pravoslavna vera. U parlamentu RS Valentini Matvijenko je uručen Orden RS na ogrlici, kojom ju je odlikovao predsednik RS Milorad Dodik za "naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa Republike Srpske i Ruske Federacije, kao i za nemerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak Srpske".

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track