(FOTO) PREMIJERKA RS SA SRBIMA U AMERICI: Da gradimo mostove saradnje i čuvamo identitet
Foto: RTRS

CVIJANOVIĆEVA U POSETI SAD

(FOTO) PREMIJERKA RS SA SRBIMA U AMERICI: Da gradimo mostove saradnje i čuvamo identitet

Bosna i Hercegovina -

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović u okviru posete Sjedinjenim Američkim Državama, gde boravi na poziv Srpske pravoslavne crkve i udruženja iz savezne države Arizona koja okupljaju građane poreklom iz Republike Srpske i Srbije, prisustvovala je u Feniksu Festivalu horova iz Severne Amerike, u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Sveti Sava.

Cvijanovićeva je istakla da je ovaj događaj bio prilika i da razgovara sa istaknutim članovima dijaspore poreklom iz Republike Srpske i Srbije i da im prenese koliko je važno da postoji institucionalna veza između Republike Srpske i našeg naroda u rasejanju.

Predsednica Vlade RS je naglasila da brojna Srpska dijaspora predstavlja značajan resurs, te da istorijska povezanost, zajednička kultura i tradicija, obavezuju da gradimo mostove saradnje i na taj način čuvamo svoj identitet.

Cvijanovićeva je ukazala na nastojanje Republike Srpske da razvija i unapređuje saradnju sa dijasporom, uključujući i Srbe iz ovog dela SAD, čiji predstavnici na različite načine mogu da pomognu promociji Srpske.

Podsetila je da je prvi Forum dijaspore, koji je u februaru održan u Banjaluci, značajan korak ka uspostavljanju snažnijih ekonomskih, političkih i drugih veza između Republike Srpske i njene dijaspore.

foto: RTRS

Pored ove parohije, Cvijanovićeva je posetila i drugu parohiju – Crkvenu opštinu Svetog Nikole u Feniksu gde je prisustvovala zavičajnoj večeri i narodnom veselju koje je okupilo nekoliko stotina ljudi srpske dijaspore.

Prethodnog dana, predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, razgovarala je o političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj sa privrednicima poreklom iz Feniksa koji čine Klub privrednika srpskog porekla iz američke savezne države Arizona.

U nastavku posjte predviđeno je da predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvuje svetoj arhijerejskoj liturgiji u crkvi Svetog Save u Feniksu, te svečanom banketu koji u njenu čast organizuje ova crkvena opština.

Kurir.s/ RTRS

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track