Najnovije vesti

(VIDEO) JEZIVI DETALJI ZAPISNIKA SA SASLUŠANJA DUDAKOVIĆA! SVEDOCI OPISIVALI ZVERSTVA: Video sam tela, među njima bilo i žena! On je lično naredio ubistva!
Foto: Profimedia

PRITVOR MU NIJE ODREĐEN

(VIDEO) JEZIVI DETALJI ZAPISNIKA SA SASLUŠANJA DUDAKOVIĆA! SVEDOCI OPISIVALI ZVERSTVA: Video sam tela, među njima bilo i žena! On je lično naredio ubistva!

Bosna i Hercegovina

Zapisnik sa ročišta o određivanju pritvora Atifu Dudakoviću opisuju brojne situacije u kojima je Dudaković, prema svedočenjima, lično naredio ubistva većeg broja srpskih vojnika i civila.

Uprkos brojnim svedočenjima i utvrđenog osnova sumnje – Dudakoviću pritvor nije određen.

Više svedoka je do detalja je opisalo kako su izgledala ubistva koja je Dudaković lično naredio, a koja su izvršena na brojnim lokacijama. U najupečatljivijim delovima zapisnika opisano je kako su 15. septembra 1995. godine, ulaskom u Bosanski Petrovac, pripadnici različitih jedinica Petog korpusa tzv. Armije BiH dovodili zarobljene srpske vojnike i civile, koje su pronalazili kod kuća, njih najmanje 46, na lokaciju iza tadašnjeg motela na ulazu u ovaj grad.

 

"Svedok je izjavio da je još dok je vršio pretres ili "čišćenje" nekoliko kuća, u blizini motela čuo rafalnu paljbu koja je dolazila iz pravca motela, a kada je došao do motela video je tela ubijenih 5 do 7 osoba, među kojima misli da je bilo i ženskih tela. Svedok je izjavio da je, po njegovoj proceni, bilo sigurno oko 30 ubijenih civila i vojnika srpske nacionalnosti", navedeno je u zapisniku.

U sudskom zapisniku navode se iskazi više svedoka, koji su videli šta se dešavalo na ovoj lokaciji. Јedan od njih je rekao, da je pre dovođenja zarobljenika kod motela bila iskopana masovna grobnica. Prizor koji je navedeni svedok zatekao bio je veoma potresan. Ispred tog hotela je video postrojene u jedan red civile, žene i muškarce, različite životne dobi.

 

"Svedok je izjavio da ono što je video jeste da ti vojnici najpre tuku rukama, nogama, puškama jednog muškarca, a kad su ga "dobro" prebili jedan od vojnika ga ubija ispalivši više hitaca iz automatske puške, odmah nakon ubistva jedan bager "kašikom" kupi leš i istresa leš u jednu već ranije iskopanu rupu. Ovakav postupak je ponovio još tri puta. Svedok je video četiri ovakva ubistva i sve su u pitanju bili muškarci, jer su žene bile na kraju stroja", stoji u zapisniku.

 

U zapisniku je navedeno, da je jedan svedok vidio Dudakovića u kolima u neposrednoj blizini motela, kako ispituje nekoliko zarobljenih srpskih vojnika, da bi ubrzo nakon toga dao jasnu naredbu da budu streljani. Iz Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina poručuju da osam hiljada stranica dokumentacije o zločinima Atifa Dudakovića i drugih, te 15 lokacija masovnih i 208 pojedinačnih grobnica - potvrđuju razmere zločina.

"Zločini su činjeni na najbrutalniji način. Imate u dokumentaciji, koju mi posedujemo i koju smo dostavili nadležnom tužiocu, opisane egzekucije, odnosno streljanja lica na način da svi koji su bili zarobljeni kao vojna lica ili kao civili, posebno ako uzmemo u vidu lokaciju ispred motela u Petrovcu, govori o tome da je postojala jasna namera etničkog čišćenja srpskog naroda sa tih prostora", rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih civila.

 

Kojić podseća, da je utvrđena osnovana sumnja za krivično delo zločin protiv čovečnosti, koje podrazumeva etničko čišćenje, a da brutalnost zločina zahteva najstrožu kaznu. Puštanjem Dudakovića na slobodu, smatra Kojić, sud se umešao u ishod postupka, te osumnjičenima omogućio da utiču na svedoke kako presuda ne bi zadovoljila pravdu.

 

Kurir.rs/ RTRS

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...