SVEČANO U MOSTARU: Osveštano 7 zlatnih krstova na kupolama Sabornog hrama Svete Trojice! (FOTO)
Foto: printscreen RTRS

obnova crkve

SVEČANO U MOSTARU: Osveštano 7 zlatnih krstova na kupolama Sabornog hrama Svete Trojice! (FOTO)

Bosna i Hercegovina -

MOSTAR - Vladika nemački Grigorije i zahumsko-hercegovaci Dimitrije osveštali su danas sedam pozlaćenih krstova, koji će krasiti kupole Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru, koji je još u izgradnji.

"Ovaj hram je naše ogledalo i sve što mi jesmo. Gradeći ovaj hram, imali smo na umu da volimo naše bližnje, naše pretke i potomke, ali i naše susede Hrvate i Bošnjake.

1 / 7 Foto: printscreen RTRS

Zato nam je Bog dao da izgradimo i obnovimo ovaj hram", istakao je vladika Grigorije.

foto: printscreen RTRS

RTRS navodi da su mostarski Srbi zajedno sa gostima došli su da obeleže ovaj, kako kažu, za Mostar i srpstvo veliki dan. Hram, koji je u vreme gradnje 1873. godine bio najveći pravoslavni hram na Balkanu, zapaljen je i srušen u junu 1992.

Obnova je počela 2010, a u septembru ove godine završeni su grubi građevinski radovi u koje je uloženo devet miliona maraka (4,5 miliona evra), što predstavlja 80 odsto sredstava koje su obezbedile vlade Srpske i Srbije.

foto: printscreen RTRS

Za ostatak radova, postavljanje krova, otvora, uredenje enterijera, eksterijera, potrebno još toliko sredstava. Završetak radova planiran je 2020. godine, kada Eparhija zahumsko-hercegovacka obeležava 800 godina postojanja.

Kurir.rs/RTRS

Foto printscreen RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track