MEKTIĆ: Samo u BiH ima 3.500 migranata, hoće da idu dalje u EU
Foto: Reuters

dolazi hladno vreme

MEKTIĆ: Samo u BiH ima 3.500 migranata, hoće da idu dalje u EU

Bosna i Hercegovina -

Ministar bezbednosti u Savetu ministara Dragan Mektić izjavio je danas da se u BiH ne povećava broj migranata i da je u fokusu rešavanje pitanja smeštaja tih ljudi, s obzirom na to da dolazi hladno vreme i da se ne može boraviti napolju i u improvizovanim šatorima.

On je novinarima nakon sednice Saveta ministara rekao da se ništa spektakularno ne dešava na celokupnoj balkanskoj ruti i da namera migranata nije da ostanu u BiH već da idu dalje prema EU.

"Prema našim podacima, ima ih ukupno 3.500 u BiH", rekao je Mektić.

On je ponovio da među migrantima može da se nađe i određeni broj bezbednosno interesantnih lica, koja se mogu dovesti ili u vezu sa terorizmom, ili organizovanim kriminalom.

foto: AP / Amel Emrić

"Ta lica za koja postoje određene sumnje, mi izdvajamo, smeštamo ih u Imigracioni centar, određujemo im meru detencije, zabrane kretanja. U međuvremenu, provere kako bi došli do stvarnog identiteta tih osoba i kako bi proverili o kakvim se ljudima radi", rekao je Mektić, navodeći da za 12 migranata postoji takva sumnja i da se nad njima radi i drugi deo operativnog posla, u smislu utvrđivanja njihovog stvarnog identiteta.

Prema njegovim rečima, ako se identifikuju kao stvarna bezbednosna pretnja, oni će biti udaljeni iz BiH.

On je rekao da je, u dogovoru sa Međunarodnom organizacijom za migracije, određeno da objekat privatnog preduzeća "Miral" u Velikoj Kladuši bude stavljen u funkciju za prihvat migranata.

Kurir.rs/RTRS Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track