NAJVEĆI UBICA NA SVETU: Zagađenje vazduha u BiH skraćuje životni vek do 6 meseci
Sarajevo, Foto: AP

ALARMANTNO

NAJVEĆI UBICA NA SVETU: Zagađenje vazduha u BiH skraćuje životni vek do 6 meseci

Bosna i Hercegovina -

Zagađenje vazduha, prouzrokovano u velikoj meri sagorevanjem fosilnih goriva smanjuje životni vek u proseku dve godine, zbog čega se smatra glavnim ubicom na svetu, potvrdila su nova istraživanja.

Crna brojka za BiH iznosi šest meseci.

Istraživači Univerziteta u Čikagu pokrenuli su veb-stranicu, odnosno, novi indeks kvaliteta vazduha prema regiji ili zemlji u kojoj žive.

Zagađenje vazduha skraćuje u proseku za tri meseca životni vek Bosanaca i Hercegovaca. Najveće zagađenje ovaj indeks beleži na severu i severoistoku BiH.

Slična situacija je i u zemljama okruženja gde zagađenje vazduha, a skraćuje život stanovnika najviše do godinu dana.

Male čestice zagađenog vazduha skraćuju život više od jednog dima cigarete, što je veća pretnja po zdravlje ljudi, nego što su HIV ili AIDS, tvrde istraživači.

Ovaj indeks pokazuje kako ljudi u pojedinim delovima Indije žive 11 godina kraće zbog visokog nivoa zagađenja vazduha. Životni vek u ovoj južnoazijskog državi iznosi nešto ispod 69 godina.

Pored Indije, Kina i Indonezija takođe su među zemljama u kojima zagađenje vazduha najviše pogađa stanovnike, što njihove živote smanjuje za čak sedam godina.

Samo nekoliko od indijskih stotinu najzagađenih gradova na svetu napravilo je planove za borbu protiv zagađenja vazduha, uprkos tome što je Svetska zdravstvena orgnanizacija to od njih zatražila još pre tri godine.

Naučnici iz Čikaga veruju kako će stranica koju su pokrenuli poslužiti vlastima u pokretanju novih reformi koje promovišu bolji kvalitet vazduha.

Kurir.rs/Atvbl.com Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track