DODIK: Imena ambasadora uskoro, uvodimo nove ljude
Foto: Reuters / Reuters Dado Ruvić

ČLANOVI PREDSENIŠTVA POSTIGLI SPORAZUM

DODIK: Imena ambasadora uskoro, uvodimo nove ljude

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Predsedništvo na sednici u utorak smenilo sve ambasadore na mestima u diplomatsko-konzularnoj mreži koja pripadaju Republici Srpskoj i najavio da će uskoro ta mesta biti popunjena.

"U skladu sa ovlašćenjem, srpski član Predsedništva raspolaže srpskom kvotom u diplomatsko-konzularnoj mreži i ja sam odlučio da uvedem neke nove ljude", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

On je naveo da je smenjen i jedan broj ambasadora iz hrvatskog korpusa, dok su na nekim pozicijama koje pripadaju Bošnjacima izvršena imenovanja na ranije upražnjena mesta.

Dodik je rekao da je s druga dva člana Predsedništva BiH sačinio sporazum o tome koja stalna ambasadorska mesta i ona koja se rotiraju, pripadaju kojem narodu.

"Nas trojica smo sačinili sporazum, da bismo imali sređenu situaciju kada budu isticali mandati i da se svaki put ne lome koplja o tome šta kome pripada", naglasio je Dodik.

On je ocenio da je to usaglađen pristup i da je fer i za Republiku Srpsku.

Kada je reč o popunjavanju upražnjenih ambasadorskih mesta, Dodik je podsetio na diplomatsku praksu da se ime novog ambasadora ne saopštava dok zemlja domaćin ne da agreman.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track