EKONOMSKI KOLAPS U FEDERACIJI BiH, OSTAJU BEZ PLATA I PENZIJA: Od sutra u finansijskoj blokadi, poljoprivrednici najavili izlazak na ulice!
Foto: Profimedia

I DALJE BEZ SEDNICE

EKONOMSKI KOLAPS U FEDERACIJI BiH, OSTAJU BEZ PLATA I PENZIJA: Od sutra u finansijskoj blokadi, poljoprivrednici najavili izlazak na ulice!

Bosna i Hercegovina -

Entitet Federacija Bosne i Hercegovine od sutra će se naći u finansijskoj blokadi s obzirom na to da Parlament Federacije BiH nije usvojio budžet za 2019. godinu.

Kako se navodi, bez odluke o budžetu postoji opasnost da stane isplata svih plata, penzija i ostalih budžetskih stavki u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

Budžet za 2019. godinu ranije je dobio podršku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, međutim on ne može da stupi na snagu sve dok ga ne potvrdi Dom naroda Parlamenta FBiH na čijem čelu se nalazi Lidija Bradara iz HDZ.

S obzirom na to da početkom februara prestaje mogućnost isplata obaveza iz 2019. godine, već u februaru, mogu se očekivati prve posledice u obustavi isplata.

Federacija BiH nema usvojenu ni odluku o privremenom finansiranju koja bi mogla da osigura servisiranje rashoda do 31. marta 2019. godine. Za usvajanje ove odluke potrebna je takođe saglasnost oba doma Federalnog parlamenta.

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH i ambasade SAD-a i Nemačke ranije su se oglasili saopštenjem za javnost u kojem su naveli kako stari saziv Doma naroda Parlamenta FBiH na čelu s Bradarom nema legitimitet da usvoji bilo koji zakon.

S ovim stavom složila se i Bradara koja je odlučila da ne sazove sednicu Doma naroda Parlamenta FBiH, poručujući kako nema potrebe za panikom, jer se neće dopustiti da bilo ko trpi, pogotovo ne penzioneri.

U međuvremenu, bez ikakve pomoći Parlamenta FBiH i Lidije Bradare, direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić potpisao je nalog za isplatu januarskih penzija. On je kazao da su prilikom potpisivanja naloga, imali problem zbog nepotvrđivanja finansijskog plana u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, ali da su taj plan usvojili na svojim organima.

foto: Shutterstock

Upitan kako će se dalje odvijati isplata penzija s obzirom na to da je neizvesno da li će budžet biti usvojen, Krnjić je istakao kako sa nada da će budžet biti usvojen u februaru.

Ove sedmice delegati iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH uputili su Bradari zahtev za sazivanje vanredne sednice federalnog organa zakonodavne vlasti, a na kojoj bi razmatrali budžet za 2019. godinu.

U obrazloženju su naveli da je Bradara dužna da sazove sednicu u roku kraćem od 14 dana te da zahtev za sazivanje vanredne sednice upućuju kako bi sprečili ekonomski kolaps u entitetu FBiH zbog neusvajanja predloženih akata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Poljoprivrednici su najavili da će, ukoliko do kraja ove sedmice ne bude usvojen budžet Federacije BiH za 2019. godinu, izaći na ulice i blokirati centrale političkih stranaka i zgradu Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH.

"Blokiraćemo sve i jednu centralu političkih stranaka u FBiH i OHR. Ovo govorim najozbiljnije, jer dosta nam je maltretiranja. Dajemo im rok da do 31. januara usvoje budžet", kazao je predsednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH Nedžad Bićo.

Kurir.rs/ Klix.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track