BOSNA NOĆAS NIJE SPAVALA, NABUJALE REKE PRAVILE HAOS ŠIROM ZEMLJE: Vrbas i Bosna stagniraju, Sava u porastu, izlila se Pliva (FOTO, VIDEO)
Foto: FUCZ, Foto: FUCZ

DRAMATIČNO

BOSNA NOĆAS NIJE SPAVALA, NABUJALE REKE PRAVILE HAOS ŠIROM ZEMLJE: Vrbas i Bosna stagniraju, Sava u porastu, izlila se Pliva (FOTO, VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Iako je stanje na poplavljenim područjima Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog kantona i Kantona Sarajevo nešto bolje nego juče, jutros je i dalje vanredno na području Busovače, Kaknja, Јajca i Nemile.

Zbog izlivanja reke Vrbas obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno na ulazu u Bugojno. Za veme ove obustave saobraćaj se preusmerava na alternativne pravce kroz naselja Kula i Kandija.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite su na terenu radi pomoći lokalnom stanovništvu u odbrani od poplava.

Više od 50 pripadnika FUCZ-a tokom noći je bilo u Busovači, gde su uspeli da osposobe putnu komunikaciju, prebacujući pumpama vodu s jedne strane reke Bosne na drugu.

V.d. načelnika Kaknja, Aldin Šljivo, rekao je da su se reke na ovom području povukle u korita.

Podsećamo, juče je na Ilidži vodena bujica srušila novoizgrađeni pešački most na reci Željeznici.

Vrbas i Bosna stagniraju, Sava u porastu

Republička uprava Civilne zaštite saopštila je da se polako stabilizuje vodostaj Vrbasa i Bosne uzvodno od Banjaluke i Doboja, te da nema značajnijih izlivanja reka, niti ugroženih ljudskih života i materijalnih dobara.

Vodostaj reke Save u konstantnom je i blagom porastu, dodaje se u saopštenju.

Sana i Una, takođe, imaju povećan vodostaj, ali nema većih izlivanja, osim na putu Blagaj-Vitasovci, Blagaj-Radomirovac.

U Derventi je reka Ukrina u koritu, a u opštinama Јezero i Šipovo u opadanju su reke Pliva, Јošavka, Јanj, a mestimično su se izlile, te je drumski saobraćaj otežan.

foto: Facebook/Printscreen

Republička uprava Civilne zaštite navodi da pojačano prati hidrološku situaciju u Republici Srpskoj i izvršava svoje zadatke. U pripravnosti je i specijalizovana jedinica za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom Republičke uprave Civilne zaštite.

Vodostaj Vrbasa u Delibašinom selu na području Banjaluke prešao je kotu vanredne odbrane od poplava, saopšteno je iz Odjeljenja za hidrologiju Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Prema izveštaju od 8.00 časova, nivo Vrbasa u Delibašinom selu iznosi 373 centimetra i ima tendenciju opadanja.

U opadanju je i vodostaj Bosne u Doboju, koji je u 8.00 časova iznosio 370 centimetara. Visina kote redovne odbrane od poplava u Doboju iznosi 300 centimetara, a vanredna 450 centimetara.

Vodostaj Sane u Novom Gradu iznosi 400 centimetara i u stagnaciji je, a vodostaj Une 320 centimetara i za 51 centimetar je viši nego juče, potvrđeno jeu lokalnom Centru za obaveštavanje.

foto: Avaz.ba

Od juče ujutru u Novom Gradu su uključene prepumpne stanice i na snazi su redovne mere zaštite od visokih vodostaja koje važe pri vodostaju Sane od 320 centimetara. Redovne mere na snazi su pri vodostaju Une od 450 centimetara, vanredne kod vodostaja od 510 centimetara, a stanje elementarne nepogode proglašava se kada vodostaj dostigne 540 centimetara.

U opštini Јezero izlile su se Pliva i Јošavka, a poplavljeno je 20 domaćinstava. Načelnica opštine Snežana Ružičić rekla je da je primetno blago povlačenje vode i da se tokom dana očekuje poboljšanje situacije. Ona je rekla da je jedna višečlana porodica iseljena.

Nadležni iz Voda Srpske, uprava Civilne zaštite Srpske i Federacije, Hidroelektrane Јajce i drugih institucija posetiće danas ovu opštinu.

foto: Avaz.ba

Izlila se Pliva na putu Mrkonjić Grad-Јajce i Bosna na putu Doboj-Modriča

Većina magistralnih i regionalnih putnih pravaca u Republici Srpskoj je prohodna. Vozi se po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

U nižim predelima pada kiša, dok su u višim planinskim predelima i preko prevoja zabeležene slabije snežne padavine.

Iz AMS upozoravaju na jake udare vetra na području Hercegovine.

Zbog izlivanja reke Plive saobraćaj se odvija naizmenično, jednom saobraćajom trakom na magistralnom putu M-5 Mrkonjić Grad-Јajce u mestu Јezero. Kako AMS saznaje, vodostaj reke Plive je u opadanju tako da se tokom dana očekuje normalizacija saobraćaja.

foto: Avaz.ba

Zbog izlivavanja reke Bosne saobraćaj je obustavljen, za putnička vozila, na regionalnom putnom pravcu R-465 Doboj-Modriča. Saobraćaj se odvija zaobilaznicom u neposrednoj blizini.

Na regionalnom putu R-465 Doboj-Maglaj, zbog izlivanja reke Bosne saobraćaj je obustavljen za putnička vozila.

Na području Novog Grada, zbog izlivanja reke Sane, saobraćaj je obustavljen na lokalnom putu L06 Blagaj-Јapra-Radomirovac-Volar u mestu Vitasovci. Vitasovci i Radomirovac koriste alternativni pravac preko Svodne.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: Avaz.ba/ RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track