SLIKE UŽASA IZ KOMŠILUKA: Zbog poplava u BiH naređene evakuacije, voda nosi mostove, stanovništvo vodi očajničku bitku sa stihijom (FOTO, VIDEO)
Foto: Avaz, Tviter

nepogoda

SLIKE UŽASA IZ KOMŠILUKA: Zbog poplava u BiH naređene evakuacije, voda nosi mostove, stanovništvo vodi očajničku bitku sa stihijom (FOTO, VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Poplave širom Bosne i Hercegovine sinoć su državu držale budnom. Policija federalne opštine Doboj Jug naredila je sinoć evakuaciju stanovništva naselja Matuzići, čiji su domovi uz reku Usoru zbog izlivanja vode iz korita. U okolini Tuzle najkritičnije stanje trenutno je u Orahovici i Banovići Selu, dok je u Čelincu nabujala Vrbanja odnela pešački most.

I iza građana Sanskog Mosta, gde je juče proglašeno stanje prirodne nepogode, besana je i teška noć. Kako prenosi "Dnevni avaz" iz Sanskog Mosta, oko 100 pripadnika civilne zaštite i lokalnog stanovništva vodilo borbu sa vodenom bujicom.

Poređenja radi, 2014. godine, kada su BiH pogodile dotad nezapamćene poplave, reka Sana prešla 3,85 metara i bilo je kritično. Juče je Sana već prešla četvrti metar.

foto: Avaz

Sabahudin Spahović iz civilne zaštite kazao je da je zasad sve pod kontrolom, ali i naglasio da je situacija teška.

Policija federalne opštine Doboj Jug naredila je sinoć evakuaciju stanovništva naselja Matuzići, čiji su domovi uz reku Usoru, zbog izlivanja vode iz korita, javlja dopisnik Srne sa lica mesta.

Stanovništvo je obavešteno da napusti domove, a kao alternativni smeštaj navedena je lokalna škola u Matuzićima.

Istovremeno, reka Bosna izlila se na području mesta Mravići, koje se graniči sa gradom Doboj.

foto: Twitter/Mondo.ba/space_geronimo

Iako se činilo da će poplave zaobići područje oko Tuzle, prema trenutno raspoloživim informacijama obilne kišne padavine već su izazvale izlivanje reka iz korita, a najkritičnije stanje je u Orahovici i Banovići Selu, prenosi tuzlanski.ba.

Obilne padavine prouzrokovale su poplave u u Banovići Selu kod Banovića, dok je kiša izazvala izlivanje iz korita reke Turije u mestu Orahovica na području Lukavca, gde je poplavljeno nekoliko stambenih objekata, lokalna ambulanta i škola.

Na području opštine Zavidovići putna komunikacija prema naselju Dolina i Podu je zbog plavljena dva podvožnjaka u prekidu. Na području opštine Maglaj u naselju Novi Šeher došlo je do izlivanja reke Liješnice. Voda se izlila po lokalom putu i po dvorištima nekoliko kuća.

Nabujala reka Vrbanja odnela je sinoć privremeni pešački most u Čelincu. U Čelincu su se posle 22 sata oglasile sirene za uzbunu, javlja RTRS.

Sirene za uzbunu zbog poplave oglasile su se posle ponoći i u naselju Trn u opštini Laktaši, javlja ATV. Ulicu po ulicu u ovom mestu policija je obaveštavala stanovništvo na moguću opasnost od poplava.

Nakon dva dana olujnog vetra i kiše Hrvatsku su danas zadesili problemi sa poplavama. Vrhunac vodostaja na rekama Kupa i Korana u Karlovcu očekuje se danas, ali prava drama s poplavom odvija se u gornjem toku reke Korane, u opštini Rakovica.

Kurir.rs/Avaz/Tuzlanski/Mondo.ba Foto: Tviter/Avaz.ba

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track