PLENARNA SEDNICA SEECP NA JAHORINI: DODIK Naša saradnja nije samo na rečima nego na delima (VIDEO, FOTO)
Foto: Printscreen RTRS

NAJVAŽNIJA PITANJA

PLENARNA SEDNICA SEECP NA JAHORINI: DODIK Naša saradnja nije samo na rečima nego na delima (VIDEO, FOTO)

Bosna i Hercegovina -

Na Јahorini je počela plenarna sednica šefova delegacija zemalja Samita Procesa za saradnju u Јugoistočnoj Evropi (SEECP).

Sednicu možete da pratite uživo ovde:

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je u uvodnom izlaganju da današnja sednica predstavlja potvrdu da saradnja u Јugoistočnoj Evropi nije samo diplomatska fraza nego kompletna i sadržajna aktivnost.

Dodik je podsetio da ni posle devet meseci nije formirana vlast na nivou BiH.

"Ne želim da se mešam u bilo čije probleme, iako mislim da na sastancima možemo da razgovaramo o svemu. Naši građani očekuju i trpe posledice toga što mi ne možemo da se dogovorimo oko nekih važnih pitanja", rekao je Dodik.

On je pozvao je na ukidanje taksi koje su privremene prištinske institucije uvele Srbiji i BiH, a takođe je predložio i formiranje zajedničkih komisija Srbije, Hrvatske i BiH koje će se baviti svim otvorenim pitanjima, poput granica.

foto: Printscreen RTRS

Kada je reč o migrantskoj krizi, Dodik je ponovio da je protiv slanja vojske na granicu BiH sa Srbijom i Crnom Gorom.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović ocenio je da je BiH snažno posvećena regionalnoj saradnji i politici dobrosusedstva.

foto: Printscreen RTRS

"BiH je opredeljena za reševanje međudržavnih nesuglasica mirnim putem, uz poštovanje načela međunarodnog prava, i zalaže se za dijalog i traženje obostrano prihvatljivog rešenja za sva otvorena pitanja", rekao je Džaferović.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da Proces saradnje Јugoistočne Evrope ne prepoznaje tzv. republiku Kosovo, kao ni domaćin Samita - BiH.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će njegova zemlja na najbolji način realizovati mandat predsedavanja SEECP-om. Govoreći o migracijama, Erdogan je rekao da je Turska utočište za oko četiri miliona migranata, većinom iz Sirije.

Na samitu učestvuju predsednik Turske Redžip Tajip Erdogan, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, predsednik Albanije Iljir Meta i premijer Bugarske Bojko Borisov.

foto: Printscreen RTRS

Samitu prisustvuju i rumunski ministar istraživanja Nikolae Hurduk, državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Zdravka Bušić, te ambasadori Grčke u BiH Georgios Iliopulos i Slovenije Zorica Bukinac, predstavnik Moldavije Oleg Culea, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu i zamenik generalnog direktora Evropske službe za spoljne aktivnosti Angelina Ajhorst.

foto: Printscreen RTRS

Na dvodnevnom Samitu Procesa za saradnju u Јugoistočnoj Evropi očekuje se usvajanje agende i deklaracije samita koji bi trebalo da daju odgovore o boljem regionalnom povezivanju kao preduslovu za održivi razvoj i integracione tokove.

U ime domaćina skupa - Predsedništva BiH, predsedavajući Milorad Dodik poručio je da je veoma važno da odnosi sa svim zemljama članicama procesa budu što je moguće bliži i dinamičniji.

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja