BIVŠI ŠEF HRVATSKE DIPLOMATIJE POTPALJUJE IDEJU O TREĆEM ENTITETU U BIH: Treba je podeliti na 3 dela, kao Belgiju, Hrvatima jedna jedinica!
Foto: Profimedia

nove podele

BIVŠI ŠEF HRVATSKE DIPLOMATIJE POTPALJUJE IDEJU O TREĆEM ENTITETU U BIH: Treba je podeliti na 3 dela, kao Belgiju, Hrvatima jedna jedinica!

Bosna i Hercegovina -

MOSTAR - Miro Kovač, aktuelni predsednik Spoljnopolitičkog odbora u hrvatskom parlamentu i bivši ministar inostranih poslova, zagovara podelu BiH na tri dela, s tim da Hrvatska dobije izbornu jedinicu.

Kovač, koji je bio šef hrvatske diplomatije, smatra da bi Hrvati u Bosni i Hercegovini podelom te države, po uzoru na Belgiju, mogli da ostvare ravnopravnost sa Bošnjacima i Srbima.

Kovač je za mostarsku Radio-televiziju Herceg Bosne rekao da bi BiH mogla da bude podeljena po uzoru na Belgiju, koja ima tri regije i jezičku zajednicu, koja ima svoj parlament i vladu. Tako i Hrvati treba da imaju svoju jezičku zajednicu i da budu ravnopravni s druga dva ustavotvorna naroda, Bošnjacima i Srbima, navodi Kovač.

Sarajevski portal Klix konstatuje da je ovaj, kako navode, uticajni hrvatski političar ponovo pokrenuo kontroveznu temu zvanu "treći entitet", koja je u međuvremenu u be-ha političkoj, ali i hrvatskoj javnosti bila utihnula. Štaviše, komentariše portal, Kovač je najavio da će zvanični Zagreb biti još angažovaniji u vezi s Bosnom i Hercegovinom, na šta ga obavezuju I odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Pritom, Kovač tvrdi da se Hrvatska ne meša u unutrašnje stvari u BiH.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja