ONI ĆE BRANITI SRPSKU: Ovako je izgledalo prvo postrojavanje Žandarmerije uz himnu (FOTO)
Foto: RTRS

nova jedinica MUP-a

ONI ĆE BRANITI SRPSKU: Ovako je izgledalo prvo postrojavanje Žandarmerije uz himnu (FOTO)

Bosna i Hercegovina -

U Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke počelo je svečano postrojavanje Jedinice Žandarmerije, čime je zvanično predstavljena nova organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koja je formirana radi unapređenja bezbednosti Srpske, njenih građana i imovine.

Svečanosti prisustvuju predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i direktor Policije Srpske Darko Ćulum.

foto: RTRS

Načelnik Jedinice Žandarmerije MUP-a Srpske Dragoslav Banović predao je raport predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović.

Nakon postrojavanja jedinice intonirana je himna Republike Srpske „Moja Republika“.

foto: RTRS

Formiranje Žandarmerije usledilo je u okviru reorganizacije interventnih snaga MUP-a radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbednosne izazove sa kojima se suočava Srpska, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata.

Žandarmerija je popunjena pripadnicima aktivnog sastava MUP-a, prvenstveno mladim policajcima koji su obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji.

foto: RTRS

Prvobitna ideja je bila da se formira rezervni sastav policije, ali se od toga odustalo jer je utvrđeno da bi za to bio potreban duži vremenski period. Stoga je u junu donesena odluka da se formira Žandarmerija.

I ideja o rezervnom sastavu i odluka o Žandarmeriji naišle su na kritike u Federaciji BiH.

Kurir.rs/RTRS Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track