U novembru prvi poziv za dobrovolјni odlazak uz stimulativnu otpremninu
Foto: Promo

U novembru prvi poziv za dobrovolјni odlazak uz stimulativnu otpremninu

Bosna i Hercegovina -

Klјučna promjena koju donosi aktuelna reorganizacija elektrodistributivnih preduzeća u Republici Srpskoj je razdvajanje djelatnosti distribucije i snabdijevanja u posebne privredne subjekte koji će funkcionisati na strukovnim principima uz daleko efikasnije poslovanje u odnosu na dosadašnju praksu.

Istakli su to čelnici „Elektroprivrede RS“ (ERS), „Elektrokrajine“ Banjaluka, te stručnjak angažovane konsultantske kompanije u obraćanju članovima Uprave, rukovodiocima radnih jednica, poslovnica, sektora i službi „Elektrokrajine“.

Luka Petrović, v.d. generalnog direktora ERS-a, i Dragan Čavić, v.d. direktora „Elektrokrajine“, su prisutne upoznali da je proces reorganizacije nametnut otvaranjem tržišta električne energije i potrebom da se pripremimo za uspješno poslovanje u izmjenjenim uslovima. Razdvajanje tržišnih i netržišnih djelatnosti u elektroenergetskom sektoru obaveza je koja proizilazi ne samo iz obavezujućih energetskih paketa EU, nego i iz nadolazećeg Zakona o električnoj energiji koji je u postupku izdvajanja.

Prisutnima su prezentovani rezultati analize broja zaposlenih i njihove kvalifikacione strukture na osnovu kojih je donesena odluka o neophodnosti smanjenja broja zaposlenih za 15 odsto.

Višak zaposlenih, kako je naglašeno, biće socijalno zbrinut kroz četiri talasa stimulativnih otpremina koje će biti veće od predviđenih Kolektivnim ugovorom i ponuđene već od 15.11.2019. godine.

Mislav Slade-Šilović, vođa konsultantskog tima iz kompanije PricewaterhouseCoopers (PwC), je menadžment „Elektrokrajine“ upoznao sa detalјima odabranog modela organizovanja i funkcionisanja budućih pet operatora distributivnog sistema, kao i novog preduzeća za javno snabdjevanje na nivou RS koji će početi sa radom 01.01.2021. godine.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track