PROTIV MEKTIĆA PODIGNUTA OPTUŽNICA: Bivši ministar bezbednosti se sa saradnicima tereti za korupciju!
Foto: Profimedia

sporna nabavka

PROTIV MEKTIĆA PODIGNUTA OPTUŽNICA: Bivši ministar bezbednosti se sa saradnicima tereti za korupciju!

Bosna i Hercegovina -

Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv bivšeg ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića i još tri osobe zbog zloupotrebe službenog položaja, saopštilo je Tužilaštvo.

Kako se navodi u saopštenju, tužilac Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu i protiv šefa Mektićevog kabineta Igora Golijanina, bivšeg pomoćnika ministra bezbednosti Samira Agića i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija - INZA d.o.o. Sarajevo Edina Garaplije.

Prema navodima optužnice, oni su zloupotrebom položaja i ovlašćenja počinili krivično delo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BIH, prilikom realizacije međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, u vrednosti od skoro 200.000 evra, koji je finansirla delegacija Evropske unije u BiH.

foto: Profimedia

Optuženi se terete da su zloupotrebili službeni položaj i ovlašćenja prilikom realizacije tog projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete i angažovanja ljudskih resursa, kao i tokom postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

U saopštenju Tužilaštva se navodi da su oni time grubo prekršili Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakon o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakon o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva Bezbednosti BiH.

Dodaje se da ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764,21 konvertibilnih maraka (122.382 evra).

U saopštenju se kaže da će Tužilaštvo navode optužnice dokazivati pozivanjem 31 svedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track