Najnovije vesti

POČINJE SKUP O TEOLOGIJI U JAVNOJ SFERI: Koliko je čovek pokvario sve i kakav je odnos crkve prema svetu
Foto: Printscreen Youtube CEFIT TREBINJE

NAUČNI SKUP

POČINJE SKUP O TEOLOGIJI U JAVNOJ SFERI: Koliko je čovek pokvario sve i kakav je odnos crkve prema svetu

Bosna i Hercegovina

Teologija u političkom prostoru, odnos Crkve i medija, klimatske promene i koliko je čovek pokvario svet - samo su neke od tema sedmog po redu naučnog skupa ”Teologija u javnoj sferi” u organizaciji Centra za filosofiju i teologiju i Eparhije zahumsko-hercegovačke, koji se od 6. do 9. februara održava u Trebinju u prostorijama Kulturnog centra Trebinje i Muzeja Hercegovine.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi ovo je skup ima za cilj da teologiju dovede u dijalog sa najrazličitijim oblicima društvenog života i učini je pristupačnijom i društveno relevantnijom.

”Na taj način teologija izlazi iz uskog kruga specijalista koji se jedni drugima obraćaju stručnom i neupućenima nerazumljivom terminologijom, što samo po sebi i te kako ima opravdanja, ali time ona ostaje zatvorena u usko stručne krugove” poručuje direktor Centra za filosofiju i teologiju protojerej-stavrofor Vladan Perišić.

”Ovako zamišljenim skupom teologija izlazi iz svoje samozatvorenosti i stupa u plodan odnos sa ostalim oblicima intelektualnog života, što je dugo nedostajalo kako stručnjacima iz teologije, tako i svima zainteresovanima ali manje upućenima. Na način plodotvorne razmene između različitih stručnjaka, koji su najčešće univerzitetski profesori, na kojoj se u ovim skupovima iz godine u godinu nastoji, teologija može učiti od ostalih disciplina, ali i one od nje, tako da su, kao rezultat jednog iskrenog dijaloga stručnjaka iz različitih oblasti, svi na dobitku, a naročito brojna zainteresovana publika, koja je vrlo raznovrsna – od studenata, preko stručnjaka iz raznih oblasti do radoznalih građana”.

Glavno predavanje na sedmom po redu Simposionu Teologija u javnoj sferi” održaće teolog međunarodne reputacije Hristo Janaras na temu „Episkopsko očinstvo: kako se crkveno telo suočava sa simptomima episkopske proizvoljnosti”.

Iz organizacije poručuju da je ”Teologija u javnoj sferi” veoma živ i interaktivan naučni skup, tako da se pitanja zainteresovane publike i odgovori stručnjaka podrazumevaju u svim vidovima prezentacija.

Svečano otvaranje Simposiona ”Teologija u javnoj sferi” najavljeno je za četvrtak, 6. februara u 10:00 časova u prostorijama KC Trebinje.

(Kurir.rs/Sabornik.net/Nikola Stanković/Foto: Printscreen Youtube CEFIT TREBINJE)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...