ZLOČIN BEZ PRESEDANA! Pucali na vojnike JNA koji su se povlačili, UBILI NJIH 54, a 44 ranili! Evo šta se desilo tog dana
Foto: Printscreen YouTube

28 godina prošlo od tad

ZLOČIN BEZ PRESEDANA! Pucali na vojnike JNA koji su se povlačili, UBILI NJIH 54, a 44 ranili! Evo šta se desilo tog dana

Bosna i Hercegovina -

Polaganjem venaca ispred Spomen-kosturnice na groblju Pučile u Bijeljini danas je obeleženo 28 godina od napada na kolonu JNA tokom njenog mirnog i dogovorenog povlačenja iz kasarne u Tuzli.

1 / 4 Foto: Reuters

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da se u Tuzli ponovio scenario iz Dobrovoljačke ulice u Sarajevu, "s namerom da se izazove rat u BiH širih razmera i da se u rat uvuče i Tuzla, koja je na izborima pre rata bila levo orijentisina i gde nije pobedila SDA".

"Pucali su u vojnike JNA za koje je bilo unapred dogovoreno sa tuzlanskim vlastima da mirno napuste kasarnu preko Brčanske malte ka Bijeljini i u tom svom zločinačkom poduhvatu ubili su 54 vojnika, 44 su ranjena, 78 zarobljeno, od kojih su petorica ubijena", naveo je Milunović.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da posle 28 godina nema nijedne osudjujuće presude za ovaj zločin, koji se, kako je istakao, desio na početku rata i bio uvod u veliko stradanje srpskog naroda u BiH.

Preživeli učesnik tuzlanske kolone Radojica Ilić, koji je posle masakra ostao invalid sa 80 odsto telesnog oštećenja, optužio je Tužilaštvo BiH da je u miru ubilo pravdu koju srpske žrtve čekaju treću deceniju, objavila je agencija Srna.

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić istakao je da su pripreme za obračun sa pripadicima JNA i srpskim narodom u Tuzli počele mnogo pre 15. maja 1992. godine.

On je naveo da su "naoružane policijske i paravojne snage stvorile prsten oko grada, pripremajući isti scenario kao i Sarajevo – smrt za vojnike JNA i pogrom srpskog naroda u BiH".

U znak sećanja i odavanja pošte ubijenim pripadnicima JNA u Tuzlanskoj koloni vence i ruže na spomenik žrtvama položili su članovi porodica ubijenih i preživeli učesnici, predstavnici vlasti RS, izaslanici predsednika RS, srpskog člana Predsedništva BiH i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, kao i predstavnici grada Bijeljine i Boračke organizacije.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track