OTVOREN DRŽAVNI ZATVOR KOD SARAJEVA: Prvi osuđenici stižu na jesen, ima 348 mesta
Foto: RTRS

rešiće problem prebukiranosti

OTVOREN DRŽAVNI ZATVOR KOD SARAJEVA: Prvi osuđenici stižu na jesen, ima 348 mesta

Bosna i Hercegovina -

U Vojkovićima u Istočnoj Ilidži kraj Sarajeva danas je otvoren zatvor koji se prostire na 24.000 kvadratnih metara i čiji je kapacitet 348 mesta, od čega je 298 namenjeno za osuđenike i 50 za pritvorenike.

To je prvi zatvor na nivou BiH, a njegovim otvaranjem bi trebalo da budu znatno rasterećeni entitetski zatvorski kapaciteti i rešen problem njihove prebukiranosti. Prijem prvih zatvorenika očekuje se na jesen.

U zatvoru, koji su danas otvorili ministar pravde BiH Josip Grubeša i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, biće zaposleno oko 280 radnika, a svaka ćelija u kojoj će biti smešten po jedan zatvorenik površine je 12 metara kvadratnih.

Kamen temeljac postavljen je 2006. godine, a prema ranijim podacima, u njegovu izgradnju je uloženo blizu 40 miliona evra, od kojih je BiH uložila 6,45 miliona evra, a ostalo je većinom iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope i donacija.

Zbog epidemiološke situacije izazvane korona virusom, otvaranju zatvora je prisustvovao ograničen broj zvanica, kao i medija.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track