OVO JE SARAJEVSKI ČERNOBIL: Vlasti 18 meseci zataškavale curenje radioaktivnog materijala iz slkadišta!
Foto: Profimedia

opasno

OVO JE SARAJEVSKI ČERNOBIL: Vlasti 18 meseci zataškavale curenje radioaktivnog materijala iz slkadišta!

Bosna i Hercegovina -

Gotovo neverovatno zvuči da se incident sa zračenjem dogodio u Sarajevu pre skoro 18 meseci i da javnost za njega nije znala do pre nekoliko dana kada su mediji počeli o njemu izveštavati.

S obzirom na to da je reč o izuzetno opasnoj supstanci i činjenici da se incident dogodio u neposrednoj blizini izvorišta vode, stanovanja, vrtića i uopšte mesta gde je velika koncentracija ljudi, neverovatna je činjenica da su vlasti, i upozorile u decembru 2019. godine, da danas nisu našli za shodno da se obrate građanima, ukažu na trenutnu situaciju, upozore i eventualno umire građane.

Državna agencija za radijacionu i nuklearnu bezbednost (DRARNS) tvrdi da su početkom decembra prošle godine dobili izveštaj da postoji radiološka opasnost koja uključuje Cs-137, odnosno cezijum 137 (radioaktivni element).

Tako do danas nije utvrđeno da li je došlo do raspada cezijuma 137 tokom transporta, a još neverovatnije zvuči da se još uvek radi na utvrđivanju tačne lokacije raspada.

foto: Avaz.ba

Prostor na kojem se dogodio incident sa zračenjem je stara industrijska hala u vlasništvu kompanije Termoaparati Istočno Sarajevo, koju je kasnije kupila kompanija Bingo d.o.o Tuzla. U DRARNS-u veruju da je raspadanje cezijuma došlo iz jedne kapsule, ali do sada nije utvrđeno koja količina je iscurila.

Državna agencija izveštava da su dosadašnja merenja pokazala da doze zračenja oko hale ne ukazuju na povećanje doze zračenja iznad prirodne pozadine. Ističu da su merenja izvršena nekoliko puta od saznanja za incident.

"DRARNS u saradnji sa relevantnim tehničkim službama za zaštitu od jonizujućeg zračenja, domaćim i regionalnim, kao i ostalima uključenim u ovaj događaj, vrši aktivnosti na dekontaminaciji lokaliteta. Imajući u vidu da do danas ova radiološka opasnost nema uticaja van svog mesta i da je stavljen pod kontrolu u oblasti zaštite od zračenja, DRARNS je procenio da u ovom konkretnom slučaju nije bilo potrebe za intervencijom drugih nadležnih organa “, rekla nam je agencija.

Pitanje je kako građani mogu biti mirni ako su vlasti do sada krajnje ćutale o ovom incidentu? Da li je kontaminirano područje veće, da li se u međuvremenu proširilo otkako se incident dogodio pre skoro godinu i po dana?

DRARNS pretpostavlja da je došlo do kontaminacije površine od 4.000 kvadratnih metara.

"Međutim, moramo još jednom naglasiti da se navedeni iznos procenjuje i može varirati. Inače, kao što smo ranije naveli, ova radiološka opasnost se dogodila u staroj industrijskoj hali koja je ranije bila u vlasništvu Termoaparati ad Istočno Sarajevo i prethodno znanje o njoj nisu ukazali na njegov uticaj van scene “, rekla je državna agencija.

foto: Avaz.ba

Vlasti na određeni način smiruju javnost, pravdajući se da se incident sa zračenjem dogodio u „lokalizovanom području“, računajući na činjenicu da prethodna merenja nisu ukazivala na uticaj na stanovništvo.

„Nakon saznanja za incident, dotična lokacija je obeležena, sala je neprekidno praćena 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji i kontrolisan je pristup, a na osnovu svega procenjeno je da je mogućnost uticaja na stanovništvo mala“, zaključuje DRARNS.

Građanima ne preostaje ništa drugo nego da se nadaju da su pretpostavke vlasti danas dobre i da neće biti velike štete. Međutim, ono što je problematično je nonšalantni stav vlasti, koji povećava nepoverenje u institucije.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track