KINEZI KOD LIVNA GRADE VETROPARK Investicija vredna 130 miliona evra
Foto: YouTube prtscr / Mašinski Fakultet Podgorica

Samit Kina -Srednja Evropa

KINEZI KOD LIVNA GRADE VETROPARK Investicija vredna 130 miliona evra

Bosna i Hercegovina -

Početak radova na izgradnji najvećeg elektroenergetskog vetroparka u Bosni i Hercegovini zvanično je počeo u četvrtak nedaleko Livna, a kineski investitori planiraju u njega uložiti ukupno 130 miliona evra.

Simboličnim presecanjem vrpce na lokaciji brda Ivovik predstavnici hercegbosanskih županijskih i lokalnih vlasti, kao i kineskih državnih kompanija China National Technical Import & Export Corporation, te Powerchina Resources započeli su s realizacijom najveće investicije u obnovljive izvore električne energije u BiH.

Prva je to vetroelektrana koju grade kineski investitori. Ukupna snaga ugrađenih vetroagregata iznosi 84 megavata, dok se posle izgradnje celoga vetroparka planira godišnja proizvodnja od 236,6 gigavat sati električne energije.

Premijer Hercegbosanske županije Ivan Vukadin izrazio je zadovoljstvo zbog investicije od 130 miliona eura na području te županije, posebno ističući kako se radi o projektu koji će očuvati okolinu.

"Dosad smo uvek bili na raspolaganju svim investitorima kada je u pitanju bilo koji projekt, a posebno projekt koji ima značaj smanjenja misije CO2 u skladu sa preporukama Europske unije", rekao je Vukadin na prigodnoj ceremoniji.

Kao jedan od važnih projekata, vetroelektrana Ivovik spomenuta je na samitu Kina i Srednja i Istočna Evropa, koji se početkom ove godine održao online i kojim je predsedao kineski predsjednik Si Đinping.

Područje Hercegovine, po istraživanjima, ima najveći potencijal za izgradnju vetroelektrana u BiH. Na temelju studije međunarodne agencije International Renewable Energy Agency (IRENA) isplativi potencijal za izgradnju vetroelektrana iznosi 10.619 MW, a potencijalna proizvodnja 22.893 GWh.

Inače cela potrošnja električne energije u BiH tokom 2020. godine iznosila je nešto više od 12.000 GWh.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track