IVO JOSIPOVIĆ UDARIO PO SRBIJI: Teoretičari SRPSKOG SVETA i probuđeni Miloševićev duh najodgovorniji su za nemirni Balkan
Foto: Printscreen: Youtube/FACE HD TV

Tvrdi da se javljaju teritorijalne pretenzije

IVO JOSIPOVIĆ UDARIO PO SRBIJI: Teoretičari SRPSKOG SVETA i probuđeni Miloševićev duh najodgovorniji su za nemirni Balkan

Bosna i Hercegovina -

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović komentarisao je trenutnu situaciju na zapadnom Balkanu, kao i političku krizu u BiH.

Prema njegovim rečima, nažalost, u gotovo svim državama Zapadnog Balkana ponovo se javlja nacionalizam, pa i teritorijalne pretenzije.

"Nažalost, u gotovo svim državama ponovo se javlja nacionalizam, pa i teritorijalne pretenzije. Nema isključivog krivca, ali, smatram, jasno je ko je glavni. Teoretičari 'srpskog sveta' i probuđeni miloševićevski duh najodgovorniji su za nemirnu političku scenu Zapadnog Balkana. Iako, treba reći kako i u nekim drugim državama, nažalost, jačaju tendencije suprotne evropskim vrijednostima. Naravno, određenog utjecaja ima i stalno globalno nadmetanje velikih i manje velikih sila za utecaj na Balkanu. Ali, bez lokalnih nacionalističkih agresivnih politika, sadašnje krize ne bi bilo. Sigurno, ne treba potceniti ni ulogu rastuće korupcije i organiziranog kriminala na celom Balkanu", rekao je Josipović.

Na pitanje novinara CDM o tome da li li je region donekle uspeo izboriti se sa demonima prošlosti, Josipović je odgovorio:

"Današnje stanje ipak se ne može uspoređivati sa zlokobnim vremenima devedesetih. Devedesete su bile eksplozija nacionalizma, oružane agresije i strašnih zločina. Danas toga nema. Ali, istorija nas uči da zlo uviek vreba i da zatvaranje očiju, ma i pred početnim signalima da je zlo opet spremno, može dovesti do nesagledivih posledica. Velika je odgovornost vodećih političara da ne dopuste da se retrogradne, protivevropske snage ponovo ojačaju. Posebno, važno je da se suzbije istorijski revizionizam i ne dopusti jačanje ekstremnih nacionalizama.

Nažalost, vidno jačaju nacionalizmi. Istorijskii revizionizam, kako onaj u pogledu II svjetskog rata, tako i u odnosu na devedesete. Ljuto se varaju oni koji misle da je priča o ustašama, četnicima i drugih kolaboracionista s jedna, i partizana s druge, tek puko vraćanje u istoriju. Pokušaji da se od izdajnika naprave heroji, od onih koji su paktirali s Hitlerom i Musolinijem patriotizam a od partizana izdajice, da se od zla napravi dobro i obratno, opasna je stramputica. To je priča o budućnosti, o tome koje vrednosti želimo u našim drušvima. Isto je I s devedesetima. Negiranje agresije, genocida i zločina, najbolji su put u ponavljanje istorije.

Kurir.rs/CDM

Bonus video:

06:46

OGLEDALO HRVATSKE NEMOĆI! Nebojša Krstić i Bratislav Jugović: Nedopustivo je da nam hrvatski političari drže moralnu lekciju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track