NE STIŠAVA SE BURA ZBOG PROSLAVE DANA REPUBLIKE SRPSKE: Bakirova stranka preti Dodiku prijavom, napadi će tek uslediti
Foto: ATA Images

NE STIŠAVA SE BURA ZBOG PROSLAVE DANA REPUBLIKE SRPSKE: Bakirova stranka preti Dodiku prijavom, napadi će tek uslediti

Bosna i Hercegovina -

Bura zbog obeležavanja Dana Republike Srpske u Banjaluci se ne stišava. Dok partija Bakira Izetbegovića preti krivičnom prijavom protiv Milorada Dodika zbog organizovanja ove svečanosti povodom 32. rođendana Srpske, oštre polemike ne prestaju ni na relaciji predsednik RS - ambasador SAD u BiH. Pritisci na Banjaluku će tek uslediti, ocena je analitičara.

Napetost

Partija Bakira Izetbegovića najavila je, inače, tužbu zbog navodnog „kršenja Krivičnog zakona BiH, koji se odnosi na neizvršavanje i nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH“. Istovremeno, američka ambasada u Sarajevu je obeležavanje Dana RS okarakterisala „neustavnim“. Usledio je odgovor Dodika, koji je američkim predstavnicima u BiH i ambasadoru Majklu Marfiju poručio da su izopšteni iz RS, da ne želi s njima da sarađuje i da nisu dobrodošli. Bivši diplomata Zoran Milivojević kazao je da je, uprkos pritiscima, praznik obeležen.

Milorad Dodik
foto: ATA Images

- Republika Srpska je ostala dosledna, što je njen interes. Ne odustaje od svog praznika i identiteta, zato što je 9. januar i element njenog identiteta i postojanja i ona ga se ne odriče bez obzira na pritiske - rekao je Milivojević.

Istakao je i da pritisci iz Sarajeva i sa Zapada nisu nikakva novost.

- Srpska se zalaže za izvorni Dejton i na sve što se odnosi na njegovo poštovanje. Ona se ponaša u skladu sa tim linijama, kao i u okvirima Ustava BiH. Mere i akcije protiv RS nastaviće se sve dok oni nastupaju sa tih linija - dodao je.

Željka Cvijanović

Odreći se Dana RS bilo bi pogubno

Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH, rekla je da je Dan Republike Srpske dan njenog nastanka i da bi odricanje od 9. januara bilo pogubno za srpski narod na ovim prostorima.

Željka Cvijanović
foto: Beta Damir Sencar

Mi smo Dan Republike, kao i uvek, obeležili sa porukama mira, ljubavi, solidarnosti, želje da mirno živimo u ustavnoj BiH, a to znači da Republika Srpska ima svoj ustavni kapacitet, kakav je dobila kroz ustav i kroz Dejtonski sporazum - rekla je ona za RTS.

Nije nemi posmatrač

Milivojević je upozorio da ovakav razvoj događaja može dovesti do ozbiljne političke krize u BiH.

- Ukoliko dođe do situacije da se nametnu neki zakoni kojima se RS suprotstavlja, možemo očekivati ozbiljnu krizu i ukupnu nestabilnost u BiH. Na testu su i jedna i druga strana, a sve što Banjaluka demonstrira, pokazuje da neće odstupiti od svojih ciljeva, izvornog Dejtona i odbrane srpskih interesa - kaže Milivojević.

S druge strane, Srbija, kako je kazao, poštuje BiH kao suverenu državu, ali kada je u pitanju sudbina srpskog naroda na njenoj teritoriji, neće ostati samo posmatrač.

- Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ali i ne dovodi u pitanje Dejtonski sporazum i opstanak RS. Beograd neće napustiti srpski narod u BiH - zaključio je Milivojević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja