PREDSEDNIK REPUBLIKE SRPSKE PO POVRATKU IZ RUSIJE I BELORUSIJE! Milorad Dodik: Poseta je bila veoma uspešna
Foto: Srna

saradnja

PREDSEDNIK REPUBLIKE SRPSKE PO POVRATKU IZ RUSIJE I BELORUSIJE! Milorad Dodik: Poseta je bila veoma uspešna

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je poseta Ruskoj Federaciji i Belorusiji bila veoma uspešna.

Dodik je istakao da je Rusija spremna da nastavi sa isporukama gasa pod istim okolnostima.

- Razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom je bio veoma uspešan i odnosio se na sve segmente medusobnih odnosa. Pozitivan odnos Putina prema Srpskoj je pokazan i ovaj put. Putin je posvecen ocuvanju mira u regionu - rekao je Dodik danas na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon povratka iz Rusije i Belorusije, gde je predvodio delegaciju Republike Srpske u višednevnoj poseti.

On je istakao da se nastavlja saradnja sa Rusijom, koja je lani bila najveći investitor u BiH.

Milorad Dodik
foto: Srna

RUSIJA SE NE MEŠA U UNUTRAŠNJE STVARI NEGO BRANI DEJTON OD AMERIKE

Dodik je izjavio i da poštuje činjenicu da se Ruska Federacija ne meša u unutrašnje odnose u Srpskoj i BiH, te da je i Rusija jedna od onih koja brani Dejtonski mirovni sporazum od SAD.

- Sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom sam razgovarao o činjenici da u BiH postoji neizabrani stranac. Putin je za to znao i ranije. Nedopustivo je da se bilo kakav stranac meša u unutrašnje stvari i nameće rešenja - rekao je Dodik.

On je istakao da je važno da se poštuje slovo Dejtonskog sporazuma i da samo strane u BiH mogu da dogovaraju druge aranžmane.

Dodik je naveo da su razgovarali i o nekim novim oblicima saradnje koji će biti poznati u narednom periodu, kao i da je razgovarao sa rukovodstvom Tatarstana iz kojeg bi predstavnici jedne kompanije trebali posetiti Republiku Srpsku za dogovor o saradnji.

Podsetimo, Dodik se u ponedeljak, 19. februara, u Minsku sastao sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, a potom u sredu, 21. februara, u Kazanju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji mu je urucio Orden Aleksandra Nevskog.

Tokom posete Minsku potpisan je Memorandum o saradnji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Komiteta za zdravlje Belorusije u oblasti kadaverične medicine, te dogovorena posebna linija podsticajnih sredstava poljoprivrednicima iz Srpske.

Kurir.rs/Srna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track