NAJSTARIJI VOLONTER CRVENOG KRSTA: Deka Mitar ima 99 godina, još uvek je aktivan član, a za svoj rad dobijao je BROJNA PRIZNANJA
Foto: printscreen ATVBL

"imam volju za život i da pomažem ljudima"

NAJSTARIJI VOLONTER CRVENOG KRSTA: Deka Mitar ima 99 godina, još uvek je aktivan član, a za svoj rad dobijao je BROJNA PRIZNANJA

Bosna i Hercegovina -

Priroda je sila i njeni zakoni deluju. Nisam u stanju da sve govorim tačno u rečenicama, po književnom jeziku. To da mi oprostite, počinje svoju priču Mitar Medović, starina od 99 leta.

Više od polovine svoga života, ili da budemo precizni, 56 godina, posvetio je pomaganju drugima. Najstariji volonter i još uvek aktivan član Crvenog krsta.

"Nekako mi to bilo najpogodnije jer sam bio u službi milicije 22 godine, pa sam imao kontakte sa Crvenim krstom i centrom za socijalni rad", kaže Mitar, najstariji volonter Crvenog krsta.

Fizička snaga, kaže Mitar, malo ga izdaje. Umno još može da doprinese. Ipak, snagu i istrajnost daje mu osećaj zadovoljstva u činjenju dobra drugima.

"Imam veliki osećaj, moralnu snagu dobijao sam kroz čitav život, imam volju za život i da pomažem ljudima", dodaje Mitar.

Za svoj rad dobio brojna priznanja

Za svoj rad dobio je 30 priznanja. Međutim, ona najveća su 10 ljudskih života koje je spasio od sigurne smrti. Veliki doprinos dao je i u razornim poplava iz maja 2014. A prva, velika akcija u kojoj je učestvovao je ona iz 1969., nakon zemljotresa.

U decenijama volonterskog rada, na odmor se nije mislilo, niti išlo. Tu je bio i kada je trebalo prihvatiti i zbrinuti srpski narod koji je u kolonama pristizao iz Hrvatske. Živo se priseća svega.

"Po najvećoj zimi, decembar mesec, dolazak u Banjaluku pešice, toga se sećam", naglašava Mitar.

Kada smo ga pitali za formulu dugovečnosti i vitalnosti samo se nasmejao. Tačno ne može da kaže u čemu tajna krije, ali naslućuje.

"Ne znam, ali snagu mi je davalo to što sam pomagao narodu", jasan je Mitar.

I dok je živ, zaključuje Mitar, ljudi će mu davati snagu da pomaže. Ni 100 svećica na torti, koje se bliže, u tome ga neće zaustaviti.

(Kurir.rs/ ATVBL/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track